

Den norske sjømaten har sine omveier og rasteplasser på vei ut i verden. Noen ganger nærmest suser fisken igjennom. Andre ganger får den sitt preg underveis. Presise tall på akkurat dette er vanskelig å oppdrive, men land som Polen, Danmark, Nederland og Kina har sine fremskutte plasser i eksportstatistikken takket være sjømat som inntas i andre land.
2025 har alt fått opp dampen. Trump er løs. Nerdrum-familien har fått sine TV-minutter. Og Årskonferansen til Sjømatrådet er gjennomført. Der fikk vi også gjennomgått markedsutviklingen for de viktigste sjømatkategoriene i 2024. Sjømatråd-analytikerne har en imponerende oversikt. Samtidig er markedsstatistikk og ikke minst rangering av sjømatmarkeder litt vrient. Skal vi regne nasjonene vi eksporterer direkte til? Hva med transittmarkedene og bearbeidingsmarkedene? Og hva med konsumnasjoner som får norsk sjømat via andre land? Under den nevnte årskonferansen kunne Sjømatrådets lakseanalytiker Paul Aandahl fortelle at halvparten av den norske laksen i Italia kommer fra andre foredlingsanlegg i Europa. Til vårt største laksemarked Tyskland går bare en tredel av laksen direkte fra Norge.