Vi vet alle hvordan det gikk sist. Navnene på selskapene som satset på torskeoppdrett i 2008 er like fjerne som jappene fra 1985. Men noen holdt skuta flytende. Er tiden nå kommet for torsk i merd? 15-20 aktører tror og satser på det. Vi har snakket med de fleste.
Sprellende, fin oppdrettstorsk fra Statt Torsk AS føres over i brønnbåten for å fraktes til Averøy for slakting. Europa neste. De første partiene er testet og falt i smak. Norcod-aksjen har gjort lykke på Euronext Growth, og det nye nasjonale torskenettverket har ansatt ny daglig leder. Hva er det som skjer? Er ikke oppdrettstorsk-eventyret over for lengst? Optimistene fra tidlig 2000-tall undervurderte utfordringene, giret for tidlig opp, timet feil, brukte opp de kule navnene og investorene og sank til slutt som et blysøkke. Drømmerne satt igjen med tang og sjøpølse. Resten med sure tap. Har man ikke lært?
Den nye torsken
Det er to hovedårsaker til at tamtorskhåpet igjen har fått liv og torsk fra norske merder har nådd restaurantene. Den ene ligger i Florø.
— Vi var med siden det hele startet for 20 år siden. Da næringen gikk ned, valgte vi å fortsette ut fra forbedringene vi hadde sett på genetikk. Fremgangen til produksjonsegenskapene var så store at vi ikke stilte spørsmålet om torskeoppdrett ville komme tilbake, men når det kom. I mellomtiden har vi hatt andre bein å stå på kommersielt, slik at vi har kunnet arbeide med å videreutvikle torskematerialet mens næringen har ligget nede, sier daglig leder Hallvard Hovland i Havlandet Marin Yngel (HMY). Avlsprogrammet og Havlandet-stammen ble altså etablert i 2003 slik at man nå har sjette generasjon stamfisk i anlegget. I tillegg til å produsere rogn, leverer HMY 2-3 grams yngel for påvekst. Kapasiteten er fire-fem millioner fisk i året.
— Det er veldig hyggelig å konstatere at det er aktører der ute som ønsker å kjøpe torskeyngel og har tro på mulighetene slik de ser ut nå. Dette resulterer igjen i at vi kan intensivere arbeidet med torsk, som jo har ligget på et minimumsnivå disse årene. Nå bygger vi ut yngelkapasiteten, i tillegg til at vi intensiverer arbeidet med genetikken, sier Hovland.