Etter krigen trodde mange i Norge at konvensjonelle fiskeprodukter var på vei ut. Det gjorde også Torskefiskeutvalget, som på tampen av 1950-tallet spådde tørrfisken og klippfisken en mager fremtid. Slik gikk det ikke, i alle fall ikke for klippfisken. I fjor produserte og eksporterte Norge nesten 100.000 tonn klippfisk. Eksporten av fryst filét av hvitfisk var til sammenligning bare 23.000 tonn. Klippfiskindustrien lever altså i aller beste velgående.
Av Odd W. Williamsen
I et historisk perspektiv er klippfisk og Kristiansund nesten det samme. I over 200 år dominerte nemlig denne byen produksjonen og eksporten av klippfisk. I denne artikkelen tar historiker Odd W. Williamsen for seg Kristiansunds klippfiskhistorie. Han forsøker også å forklare hvorfor byens hegemoni gikk tapt de først par tiårene etter 2. verdenskrig. Og bare så ingen måtte tro at vi har glemt det; Kristiansund er fortsatt Norges flotteste by!