Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Brev fra leserne

Guldens Lupe

Meningspanelet

Bent Dreyer

INGES hjørne

Fra toppen

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Duellen

På tampen fra Provence

Julen i Provence

Det beste av gammeldags sjarm og en rik matkultur kombineres, og byr på en opplevelse som både er høytidelig og jordnær.

Publisert: 19. desember 2024

På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.

Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.

Det er uten tvil kassen med sjømat hjemmefra jeg ser mest frem til. I denne kan det selvsagt være klippfisk, tørket fisk eller røkt laks og ørret. Ellers går dagene her sin skjeve gang. Jeg tenker ofte på at jeg skulle ha feiret julen i annerledeslandet, men der er det ingen som venter på meg – unntatt skattefogden, og han finner meg uansett. Jeg føler litt sympati med dem som har flyttet til Sveits på grunn av det store skattetrykket der hjemme. Men det har jeg skrevet om tidligere, så det lar jeg ligge. 

Det ser imidlertid ut som om det er store politiske endringer på gang i annerledeslandet. Høyresiden fosser frem på meningsmålingene, med FrP i førersetet. Regjeringspartiene ser ut til å tape overalt, og de har seg selv å takke. Men det er heller ikke gallupen dette innlegget skal handle om. Jeg har nemlig laget en liten oversikt over hvordan julen feires her i Provence. Selv om jeg bor her, måtte jeg gjøre en grundig undersøkelse for å få med alt. Det tok sin tid. 

Som dere etter hvert skjønner, er det mye å være med på for den som vil ta del i ulike opplevelser her nede. Julen i Provence er en unik opplevelse preget av tradisjoner, lokal kultur og gastronomi som skiller seg fra det man kanskje forbinder med en mer typisk norsk julefeiring. I denne regionen av Frankrike handler julefeiringen mye om familie, åndelighet og tradisjoner som går tilbake til middelalderen. En av de mest kjente provenceialske juletradisjonene er bruken av «santons» – små, håndlagde figurer i leire av karakterer fra julekrybben. I tillegg til de bibelske figurene som Maria, Josef og de tre vise menn, inkluderer santon-krybbene også vanlige folk fra landsbyliv som bakere, hyrder og fiskere. Disse figurene symboliserer både den hellige og hverdagslige delen av julen. Santon-markeder, hvor man kan kjøpe disse figurene, finner vi i mange byer, spesielt i Marseille og Aix-en-Provence.

En annen særegen tradisjon er de tretten dessertene som serveres etter julemiddagen. Disse representerer Jesus og de tolv disiplene. Dessertene varierer litt fra by til by, men inkluderer ofte tørket frukt, nøtter, nougat og bakverk. Den ikoniske pompe à huile, et søtt brød laget med olivenolje og appelsinblomstvann, er et must på dessertbordet. 

Julen i Provence har en sterk religiøs dimensjon, og mange deltar i midnattsmessen på julaften. Her kan man oppleve vakre, tradisjonelle sanger og ofte et spill som gjenskaper Jesu fødsel. Etter messen er det vanlig å samles for å nyte et måltid kalt gros souper – en enkel, men symbolsk middag som gjerne består av fisk, grønnsaker og brød. 

Fra slutten av november fylles byene i Provence med julemarkeder. De bugner av lokale produkter, alt fra lavendelbaserte gaver til ferskprodusert honning og tradisjonelle bakverk. Byer som Avignon, Arles og Marseille lyser opp i vakre dekorasjoner, og stemningen er varm til tross for vinterens milde kjølighet. 

Mens mange i annerledeslandet forbinder julen med snø og kulde, er klimaet i Provence mildere. Dette gir en spesiell atmosfære. Julelysene reflekteres i klare vinternetter, og landskapet domineres av oliventrær og steinhus. Det er også mulig å besøke vinprodusenter og olivenlunder for en smak av sesongens beste varer. Julen i Provence kombinerer det beste av gammeldags sjarm og en rik matkultur, og byr på en opplevelse som både er høytidelig og jordnær. Det er en påminnelse om hvordan tradisjon og kultur kan gi dypere mening til julefeiringen. 

Som dere skjønner, er det mye man kan være med på dersom man vil. Men jeg foretrekker å skape min egen julefeiring, med tradisjoner fra annerledeslandet. Det er jo ikke til å stikke under stol at jeg av og til lengter tilbake til landet under nordlyset. Derfor vil jeg delta på midnattsmessen på julaften. Det har jeg mange gode minner om fra jeg var barn. 

Men tretten desserter? Det er uaktuelt.  

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå