Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2020

Lukk

Månedens intervju

Meningspanelet

NF's blå

Leder

Bent Dreyer

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Nye investeringer

Statssekretærene

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Fem på konferanse

Sandøys kommentar

Brev fra leserne

Minneord

Minneord

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Meningspanelet

Meningspanelet nr. 1-2020

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.

Utgave nr. 1 - 2020
Einar Helge Meløysund (f.1965) er fra Meløy på Helgeland og medeier og skipper på kystnotbåten «Einar Erlend». Han er tidli­gere styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, og sitter i dag i Landsstyret i Norges Fiskarlag.
Carl Aamodt (f.1989) er fra Søgne ved Kristiansand. Han er utdannet fiskeskipper, og er arbeidende styreleder og medeier i flere fiskeriselskaper, herunder den pelagiske tråleren «Sille Marie». Aamodt leder Kristiansand Fiskerlag.
Astrid Klo (f. 1977) jobber i familieselskapet Gunnar Klo AS på Myre i Vesterålen. Hun er utdannet økonom fra BI. Klo er invol­vert både i tradisjonell fiskeproduksjon og oppdrett. Astrid er styremedlem i flere av familiebedriftene.
Magnar Pedersen (f.1955) er divisjons- direktør i Nofima i Tromsø. Han har en lang karriere bak seg i sjømatnæringen, blant annet som ass. direktør i Norges Råfisklag og som konsernsjef i Nergård AS.
Aino Kristin Lindal Olaisen (f.1974) er adm. direktør i Vigner Olaisen AS på Lovund, største aksjonær i oppdrettsselskapet Nova Sea AS. Hun er styremedlem i Nova Sea og har vært varaordfører for Arbeiderpartiet i Lurøy kommune. Hun ble kåret til «Årets navn 2011» i norsk sjømatnæring.
Ole Troland (f.1993) er fra Austevoll der familien har oppdret­ts-anlegg, og studerer Fiskeri- og havbruksvitenskap ved UiT på siste semester. Han var styreleder for Norges største student­drevne sjømatkonferanse, «Håp i Havet 2018».

1: Hva ser du som de to-tre største utfordringene i det tiåret vi nå nettopp har gått løs på for den delen av norsk sjømatnæring som du jobber i eller er knyttet til?

 

2: Selskaper i oppdrettsnæringen har foretatt store investeringer og oppkjøp i den tradisjonelle delen av sjømatnær­ingen (fiske og fiskeproduksjon). Tror du denne utviklingen vil fortsette med like stor kraft de neste ti årene?

 

3: Bør det innføres en særskatt på den nettofortjenesten oppdrettere og fiskere oppnår ved salg av oppdrettstillatelser og fiskekonsesjoner når de trekker seg ut av næringen?

 

 

Det er bred enighet i meningspanelet om at markedsadgang kan bli en utfordring for sjømatnæringen i årene som kommer. Brexit og handelskrigen mellom USA og Kina nevnes av flere som en kime til bekymring. Heldigvis kan vi trøste oss med at verden mer enn noen gang ønsker norsk sjømat.

 

Spørsmål 1: Hva ser du som de to-tre største utfordringene i det tiåret vi nå nettopp har gått løs på for den delen av norsk sjømatnæring som du jobber i eller er knyttet til?

Einar-Helge Meløysund: — Jeg nøyer meg med å nevne to. De inter­nasjonale kvoteforhandlingene og fordelingen av spesielt NVG-sild og makrell vil få stor betydning for den flåtegruppen jeg repre­senterer. Det blir uhyre viktig å sørge for at Norge får sine rettmessige andeler. Dernest blir det en stor utfordring å op­prettholde en differensiert fiskeindustri, særlig for den minste kystflåten. Ytterligere strukturering på land vil faktisk kunne true eksistensgrunnlaget til mange mindre båter.

Carl Aamodt: — Jeg vil særlig trekke frem tre forhold. Organi­sasjonsstruktur og -kultur, næringens legitimitet og utfordrin­gene knyttet til miljø og klima.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå