Meningspanelet
Meningspanelet nr. 1-2020
Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.
![](https://norskfisk.no/wp-content/uploads/2020/02/mening4-20.jpg)
![](http://norskfisk.no/wp-content/uploads/2018/09/Expert4-150x150.jpg)
![](https://norskfisk.no/wp-content/uploads/2020/02/expert1-carl-150x150.jpg)
![](https://norskfisk.no/wp-content/uploads/2020/02/expert2-klo-e1580908276653-150x150.jpg)
![](http://norskfisk.no/wp-content/uploads/2018/09/Expert5-150x150.jpg)
![](https://norskfisk.no/wp-content/uploads/2019/04/expert6-150x150.jpg)
![](http://norskfisk.no/wp-content/uploads/2018/09/Expert3-150x150.jpg)
1: Hva ser du som de to-tre største utfordringene i det tiåret vi nå nettopp har gått løs på for den delen av norsk sjømatnæring som du jobber i eller er knyttet til?
2: Selskaper i oppdrettsnæringen har foretatt store investeringer og oppkjøp i den tradisjonelle delen av sjømatnæringen (fiske og fiskeproduksjon). Tror du denne utviklingen vil fortsette med like stor kraft de neste ti årene?
3: Bør det innføres en særskatt på den nettofortjenesten oppdrettere og fiskere oppnår ved salg av oppdrettstillatelser og fiskekonsesjoner når de trekker seg ut av næringen?
![](https://norskfisk.no/wp-content/uploads/2020/02/mening1-nf1.jpg)
Spørsmål 1: Hva ser du som de to-tre største utfordringene i det tiåret vi nå nettopp har gått løs på for den delen av norsk sjømatnæring som du jobber i eller er knyttet til?
Einar-Helge Meløysund: — Jeg nøyer meg med å nevne to. De internasjonale kvoteforhandlingene og fordelingen av spesielt NVG-sild og makrell vil få stor betydning for den flåtegruppen jeg representerer. Det blir uhyre viktig å sørge for at Norge får sine rettmessige andeler. Dernest blir det en stor utfordring å opprettholde en differensiert fiskeindustri, særlig for den minste kystflåten. Ytterligere strukturering på land vil faktisk kunne true eksistensgrunnlaget til mange mindre båter.
Carl Aamodt: — Jeg vil særlig trekke frem tre forhold. Organisasjonsstruktur og -kultur, næringens legitimitet og utfordringene knyttet til miljø og klima.