Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2020

Lukk

NF's blå

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Meningspanelet

Tar ordet

Lov og Rett

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Bjarnasons kommentar

Viktige fiskerikommuner

Høyviks kommentar

Nye investeringer

Duellen

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Bok på kroken

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Stortingsmelding

Månedens Gullfisk

Norsk sjømatnæring vs. CORONA

Status til nå er at næringen står støtt tross til dels kraf­tige smeller og at ingen har tenkt å gi seg.

Utgave nr. 4-2020

Dersom møtet med coronapandemien er en boksekamp, er det utvil­somt snakk om en god del slag og flere runder, men også mulighet­er til å tenke offensivt. Problemet er at vi ikke riktig vet hvor lenge pandemien varer og hvor det neste slaget treffer. Status til nå er at norsk sjømatnæring står støtt tross til dels kraf­tige smeller og at ingen har tenkt å gi seg. Men å slå tilbake. Vi har snakket med noen av de som står i kampen. 

Globaliseringen er trukket frem som den kanskje viktigste grunnen til at det mikroskopiske coronaviruset kunne spre seg i verden og lage trøbbel. Om man greier å få has på det i ett land, har mikroben fra Wuhan hatt en hel verden å ta av. Slik sett blir det spesielt å se på denne brysomme erobreren i forhold til norsk sjømathandel. Også denne er global i sitt vesen. Det betyr, med noen modifikasjoner: Der corona er, er norsk sjømat også. Der norsk sjømat er, har corona eller coronafrykten banket på. Samti­dig evner også norsk sjømateksport å bruke hele det spillerommet verden byr på. Stopper det opp i USA, kan det være håp i Hong Kong. Butter det for fersk, ligger fryst som en mulighet. Og om SARS-CoV-2 demonstrerer kraften i ulike livsformers vilje til spre seg og leve videre, besitter verdikjeden for norsk sjømat vilje, kunnskap og erfaring til å stå imot. Historisk sett har man taklet tidligere brutale kriser forbausende bra. Samtidig er det ingen kriser i nyere tid som ligner denne og som har samme omfang og inngripen. Hvor det bærer, er ennå ikke godt å vite.

 

Her pleier gatene å være fulle av gjerne portvin-nippende og klippfiskspisende portugisere, som både lager lyd og røre. 27. mars i år så det slik ut i Lisboa, og like tomt i restaurantene. Forhåpentligvis ble det noen måltider med norsk fisk rundt bor­dene hjemme.

 

I disse rekordtider

Vi prøver å gjøre opp status for sjømatverdikjedene per nå, og til og med kikke litt fremover. Eksporttallene hittil sier selvfølgelig ikke så mye om hva som kommer, men er likevel fast fisk i en synsetid. Med tanke på dysterheten og uroen som følger mange av de andre coronanyhetene, har de første månedstallene nærmest lyst opp. I mars ble det faktisk satt marsrekord og med god margin. Den svekkede krona har naturlig nok hatt en finger med i spillet, men resultatet var likevel et signal om stayer­styrken i næringen. Med tanke på verditallene etter midten av mars, må vi ha fallet i kronekursen i mente. Dette er jo en effekt av coronaen i seg selv. Som regel er det en dragkamp om valutagevinsten mellom selger og kjøper. Etter hvert gir svekket kronekurs også økte utgifter for næringen i tillegg til at vi som jobber i den får mindre igjen for pengene. Uansett eksporterte Norge midt i vår egen og andre lands nedstenging sjømat for over åtte milliarder kroner i april. Her ble det nedgang fra fjoråret, men samtidig tidenes nest høyeste apriltall. Om disse glassene er halvtomme eller halvfulle vil det være delte meninger om.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå