Bok på kroken
Eventyret om klippfisken
Klippfisk er et produkt vi i Norge kan være stolte av. Selv er jeg lidenskapelig klippfisk-elsker, og har en rekke kokebøker med bacalao-oppskrifter. Derfor sperret jeg øynene opp da jeg i november så et Facebook-innlegg av Trond Trondsen der han ga en kort kommentar med overskriften: «Årets julegave!». Han henviste til den nye boken til Karsten Alnæs «Eventyret om klippfisken. En Norges- og verdenshistorie», som da nettopp var utgitt på Kagge forlag.
Ja, klippfisken er verdt en bok — eller mange bøker for den saks skyld, og Alnæs sin bok inneholder mange interessante opplysninger om torskefiske, klippfiskproduksjon og salg, samt anekdoter i dusinvis fra fiskefelt, klippfisk-berg og oppskrifter. Boken starter som en personlig fortelling om forfatterens eget forhold til klippfisk og til sine barndomsminner fra Nord-Vestlandet. Han forteller også historien om norsk klippfisknæring, men beveger seg senere ut i verden til andre klippfiskprodusenter som Portugal, Spania, Frankrike, Italia, England, Canada, og han går langt tilbake i historien. Det hele blir en omfattende og springende fremstilling av historien om torskefisket, klippfiskproduksjon, eksportutviklingen og oppskrifter på klippfiskretter.