Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Bok på kroken

Eventyret om klippfisken

Publisert: 22. desember 2020

 

Klippfisk er et produkt vi i Norge kan være stolte av. Selv er jeg lidenskapelig klippfisk-elsker, og har en rekke kokebøker med bacalao-oppskrifter. Derfor sperret jeg øynene opp da jeg i november så et Facebook-innlegg av Trond Trondsen der han ga en kort kommentar med overskriften: «Årets julegave!». Han henviste til den nye boken til Karsten Alnæs «Eventyret om klippfisken. En Norges- og verdenshistorie», som da nettopp var utgitt på Kagge forlag.

Ja, klippfisken er verdt en bok — eller mange bøker for den saks skyld, og Alnæs sin bok inneholder mange interessante opplysning­er om torskefiske, klippfiskproduksjon og salg, samt anekdoter i dusinvis fra fiskefelt, klippfisk-berg og oppskrifter. Boken starter som en personlig fortelling om forfatterens eget forhold til klippfisk og til sine barndomsminner fra Nord-Vestlandet. Han forteller også historien om norsk klippfisknæring, men beveger seg senere ut i verden til andre klippfiskprodusenter som Portu­gal, Spania, Frankrike, Italia, England, Canada, og han går langt tilbake i historien. Det hele blir en omfattende og springende fremstilling av historien om torskefisket, klippfiskproduksjon, eksportutviklingen og oppskrifter på klippfiskretter.

 

Slike bilder finnes det mange av; ivrige hender i sving med å legge ut eller sanke inn klipp-fisken fra bergene. Karsten Alnæs har skrevet en bok som tar for seg hele klippfiskhistorien. (Foto: Norsk Folkemuseum)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå