Nye investeringer
Satser fem milliarder på syv år
Nordlaks gjør det meste selv. De eier, bygger og drifter lokalt, og med beina trygt plassert i nord. Det nye smoltanlegget på Innhavet, som både er basert på gjennomstrømming og RAS, kan etter første fulle driftsår sies å være en suksess. Investeringen er bare en av mange nye krafttak.
Det er ikke en drøm — det er Nordlaks! Slik avsluttet vi «Gullfisken» i forrige utgave. Inge Berg og resten av folkene i Nordlaks har gjort drømmer virkelig. I 1990 besto Nordlaks av to røktere som produserte noen få hundre tonn laks. I dag sender selskapet årlig ca. 40.000 tonn sløyd laks ut i verden og gir arbeid til over 600 mennesker. I 2019 omsatte konsernet for første gang over 3 milliarder kroner.
Mer skal det bli. Siden Nordlaks fikk godkjent havfarmene i 2017 har det ballet på seg. Nordlaks har nå en smoltkapasitet på 3.550 tonn fôr, nesten 50 matfiskkonsesjoner, inkludert 21 utviklingskonsesjoner, én havfarm som snart blir til to, og ikke så rent få 160-metringer spredt langs kysten av Nord-Norge. For ikke å glemme et stort slakteri- og prosessanlegg som skal bli enda større, og snart to brønnbåter.
Les “Topp kvalitet med egne brønnbåter” om nye “Bjørg Pauline” og “Harald Martin”.
Det er anslått investeringer på fem milliarder kroner over en 7-årsperiode. Det nye smoltanlegget på Innhavet på Hamarøy — kanskje Norges største — sto ferdig i 2019 og kom i full drift i år. Vi har snakket med daglig leder Øivind Skjevling i Nordlaks Smolt AS.
Norges største
— Smoltanlegget på Innhavet i Hamarøy har vært der siden 1980-tallet, og i Nordlaks eie siden 1990-tallet. I 2014 utvidet vi varmepumpekapasitet og bygde ny sjøvannslinje og alt det tekniske som måtte på plass. I 2016 utvidet vi med nytt klekkeri og anlegg for startfôring. Samtidig oppgraderte vi påvekstanlegget. I 2018 gikk vi løs på enda en utbygging av påvekstanlegget basert på resirkulering (RAS). I alt har vi nå kapasitet til å fôre ut 2.400 tonn per år.
— Hva ligger bak denne satsingen?
— Prosjektet kom i gang som konsekvens av havfarm-planene og den såkalte «Nordlaks-metoden». Vi ønsker større smolt for å redusere driftstiden i merdene. Tidligere satte vi ut 100 grams smolt. Da sto fisken på land i 10-18 måneder og i åpne merder i 18-20 måneder. Nå er den på land like lenge, men veier opptil 250-500 gram ved utsett. For fisk som skal ut i havfarmen vil tiden i en tradisjonell lokalitet være redusert til bare 6-10 måneder, litt avhengig av hvordan den vokser. Til slutt flytter vi fisken til havfarmen hvor den står de siste ca. 10 månedene frem til slakt. Med et sånt opplegg kan vi kutte produksjonstiden, forteller Skjevling.