Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Tam torsk opp av asken?

Er tiden nå kommet for torsk i merd? 15-20 aktører tror og satser på det.

Forrige gang fikk torskeoppdrettsnæringen knapt hodet over van­net. Nå er det en ny giv, med en ny torsk som er mer tilpasset oppdrett. Samtidig er det mange med erfaring fra levendelagring og fangstbasert akvakultur som ser på muligheten for å begynne med skreddersydd settefisk. Torsken trenger bare to år på å bli stor.
Publisert: 22. desember 2020

Vi vet alle hvordan det gikk sist. Navnene på selskapene som satset på torskeoppdrett i 2008 er like fjerne som jappene fra 1985. Men noen holdt skuta flytende. Er tiden nå kommet for torsk i merd? 15-20 aktører tror og satser på det. Vi har snakket med de fleste.

 

Sprellende, fin oppdrettstorsk fra Statt Torsk AS føres over i brønnbåten for å fraktes til Averøy for slakting. Europa neste. De første partiene er testet og falt i smak. Norcod-aksjen har gjort lykke på Euronext Growth, og det nye nasjonale torskenettver­ket har ansatt ny daglig leder. Hva er det som skjer? Er ikke oppdrettstorsk-eventyret over for lengst? Optimistene fra tidlig 2000-tall undervurderte utfordringene, giret for tidlig opp, timet feil, brukte opp de kule navnene og investorene og sank til slutt som et blysøkke. Drømmerne satt igjen med tang og sjøpølse. Resten med sure tap. Har man ikke lært?

 

 

Den nye torsken

Det er to hovedårsaker til at tamtorskhåpet igjen har fått liv og torsk fra norske merder har nådd restaurantene. Den ene ligger i Florø.

— Vi var med siden det hele startet for 20 år siden. Da næringen gikk ned, valgte vi å fortsette ut fra forbedringene vi hadde sett på genetikk. Fremgangen til produksjonsegenskapene var så store at vi ikke stilte spørsmålet om torskeoppdrett ville komme tilbake, men når det kom. I mellomtiden har vi hatt andre bein å stå på kommersielt, slik at vi har kunnet arbeide med å videreut­vikle torskematerialet mens næringen har ligget nede, sier daglig leder Hallvard Hovland i Havlandet Marin Yngel (HMY). Avlspro­grammet og Havlandet-stammen ble altså etablert i 2003 slik at man nå har sjette generasjon stamfisk i anlegget. I tillegg til å produsere rogn, leverer HMY 2-3 grams yngel for påvekst. Kapa­siteten er fire-fem millioner fisk i året.

— Det er veldig hyggelig å konstatere at det er aktører der ute som ønsker å kjøpe torskeyngel og har tro på mulighetene slik de ser ut nå. Dette resulterer igjen i at vi kan intensivere arbei­det med torsk, som jo har ligget på et minimumsnivå disse årene. Nå bygger vi ut yngelkapasiteten, i tillegg til at vi intensiver­er arbeidet med genetikken, sier Hovland.

 

Det er ingen tvil om at Havlandet-torsken vokser og blir stor! Her holder lærling Stine P. Standal en førstegangsgyter på 20 kg. Torsken er femte generasjon fisk fra Havlandet-stammen. (Foto: Eivind Hauge)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå