Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka med

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Tang og tare under radaren!

Et par hundre års­verk, bunnsolid lønnsomhet, utenlandsk eierskap og over 600 bruksområder for sluttproduktene.

Ett tonn stortare per hal er ganske normalt. I fangstverdi repre­senterer dette bare ca. 250 kroner — i sluttverdi mange ganger så mye. Tarehøsting er store kvanta, men relativt beskjedne verdier. Denne bransjen har lenge vært ensbetydende med DuPont Nutrition Norge AS. Nå er en ny aktør i ferd med å melde seg på.
Publisert: 22. desember 2020

To dominerende aktører — to marine planter. Et par hundre års­verk, bunnsolid lønnsomhet, utenlandsk eierskap og over 600 bruksområder for sluttproduktene. Det er norsk tang- og tarein­dustri i kortversjon. 170.000 tonn stortare og grisetang per år, 40-50 millioner kroner i førstehåndsverdi og 1,7 milliarder i omsetning. Dertil er en helt ny aktør på vei inn i denne bransjen med store ambisjoner og planer om å gjøre ting på en ganske annen og ny måte.

 

Tang- og tarenæringen i Norge har på mange måter gått under radaren. Det er ikke mange som retter ryggen og stikker hodet frem når samtalen begynner å løpe om høsting av grisetang og stortare. Det er et tema de aller færreste behersker. For 25 år siden hadde vi et spørsmål i «Duellen» helt bakerst i bladet om hvor mange tonn tang og tare som var høstet i Norge året før.
Sildelagsdirektør Finn Bergesen jr. tenkte seg grundig om og svarte til slutt ca. 150 tonn. Etterpå la han seg helt flat. Tang og tare visste han ingenting om, og i alle fall ikke at fang­stkvantumet året før var over 185.000 tonn.

Vi har en mistanke om at det er litt slik i dag også. Om dagens sildelagsdirektør Paul Oma hadde svart det samme som Finn Berge­sen jr. vet vi ikke. Men de fleste blir nok ganske tomme i blik­ket når dette spørsmålet kommer. For ikke å snakke om dersom vi begynner å spørre om forskjellen på tang og tare, hvordan de to artene forvaltes, hvordan de høstes, hvem som er kjøpere og hva disse plantene egentlig brukes til. Dersom du er en av dem som nå rister på hodet, anbefaler vi at du leser videre.

Høsting av tang og tare er ingen norsk idé. Beveger vi oss til den andre siden av jordkloden dyrkes og høstet det bare i Asia godt over 30 millioner tonn hvert år, altså mer enn ti ganger det norske fartøyer tar på land av fisk og skalldyr. Tang og tare er en milliardindustri. Det er også situasjonen i Norge. De to største i dag — og i praksis eneste — aktørene i denne nærin­gen, DuPont Nutrition Norge AS og Algea AS, omsatte i fjor for over 1,7 milliarder kroner og satt igjen med nesten 440 millioner i overskudd før skatt. Høsting og prosessering av tang og tare er med andre ord strålende butikk.

 

Tareskogene står tett langs norskekysten, i alle fall i Sør-Norge. I alt antar havforskerne at den består av 50-60 millioner tonn tare. De senere årene har vi høstet under 0,3 prosent av bestanden.
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Algea AS

Omsetning: 167496'

DuPont Nutrition Norge AS

Omsetning: 1436000'

Alginor ASA

Omsetning: 1214'

Relaterte saker

Biotech North
Sjømatklynger

Lager gull av blått liv

Biotech North er klyngen for dem som ikke nøyer seg med å...
Robert Eriksson
Tar ordet

Matproduksjonens «stygge andunge»

Høstens store snakkis er utvilsomt grunnrenten.
Tar ordet
Wenche Uksnøy

Fiskebønder à la 2022

Jordbruk og husdyrhold i kombinasjon med inntekter fra fiske har preget den...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå