
Etter krigen trodde mange i Norge at konvensjonelle fiskeprodukter var på vei ut. Det gjorde også Torskefiskeutvalget, som på tampen av 1950-tallet spådde tørrfisken og klippfisken en mager fremtid. Slik gikk det ikke, i alle fall ikke for klippfisken. I fjor produserte og eksporterte Norge nesten 100.000 tonn klippfisk. Eksporten av fryst filét av hvitfisk var til sammenligning bare 23.000 tonn. Klippfiskindustrien lever altså i aller beste velgående.
Av Odd W. Williamsen
I et historisk perspektiv er klippfisk og Kristiansund nesten det samme. I over 200 år dominerte nemlig denne byen produksjonen og eksporten av klippfisk. I denne artikkelen tar historiker Odd W. Williamsen for seg Kristiansunds klippfiskhistorie. Han forsøker også å forklare hvorfor byens hegemoni gikk tapt de først par tiårene etter 2. verdenskrig. Og bare så ingen måtte tro at vi har glemt det; Kristiansund er fortsatt Norges flotteste by!
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.