Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2022

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

INGES hjørne

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Månedens intervju

Kommentar

Østensjøs kommentar

på kanten

Hempels kommentar

Ferdigsnakka med

Hvordan ledes de store?

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Kristiansunds klippfiskhistorie

Byen Kristiansund har ca. 18.000 innbyggere, kommunen ca. 24.000. Omkring den gode havna vokste ladestedet Lille-Fosen frem på 1600-tallet. I 1742 fikk stedet status som kjøpstad og nytt kongelig navn, Christiansund. I over 200 år var byen selve navlen for produks­jon og eksport av klippfisk. I dag er det nesten bare Norsk Klippfiskmuseum igjen. Men vakrere by finnes fort­satt ikke! (Foto: Per Kvalvik/visitnorthwest.no)
Utgave nr. 11/12

Etter krigen trodde mange i Norge at konvensjonelle fiskeprodukter var på vei ut. Det gjorde også Torskefiskeutvalget, som på tampen av 1950-tallet spådde tørrfisken og klippfisken en mager fremtid. Slik gikk det ikke, i alle fall ikke for klippfisken. I fjor produserte og eksporterte Norge nesten 100.000 tonn klippfisk. Eksporten av fryst filét av hvitfisk var til sammenligning bare 23.000 tonn. Klippfiskindustrien lever altså i aller beste velgående. 

Av Odd W. Williamsen

I et historisk perspektiv er klippfisk og Kristiansund nesten det samme. I over 200 år dominerte nemlig denne byen produksjonen og eksporten av klippfisk. I denne artikkelen tar historiker Odd W. Williamsen for seg Kristiansunds klippfiskhistorie. Han forsøker også å forklare hvorfor byens hegemoni gikk tapt de først par tiårene etter 2. verdenskrig. Og bare så ingen måtte tro at vi har glemt det; Kristiansund er fortsatt Norges flotteste by!

Klippfisk er torsk eller annen mager hvitfisk som saltmodnes og tørkes i sol og vind eller med varm luft. Hanseatene i Bergen trodde mer på tørrfisk og nedla forbud mot klippfiskproduksjon i 1494. I «Lofotens og Vesterålens Beskrivelse» i 1591 skriver Erik H. Schønnebøl om fisk som «tørker på bierget imod solen». Denne fisken var saltmodnet et par døgn — i motsetning til klippfiskens tre uker, og det var kjøpmenn fra Trondheim og Bergen som prøvde seg på dette i Langenes i Vesterålen. I 1753 kom det et forbud andre veien; da skulle all torsken tilvirkes til klippfisk, og produksjon av tørrfisk ble forbudt i Trøndelag og Møre og Romsdal.  

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå