Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2025

Leder
NF's blå
Brev fra leserne
Meningspanelet
Silje Remøy
INGES hjørne
Geir Ove Ystmark, Sjømat Norge
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatnæringen på lerret
Sandøys kommentar
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Smånytt fra sjømatnæringen
På tampen fra Provence
Duellen

Sjømatåret 2024 ålreit

2024 ble ikke historiens beste år i sjømatnæringen. Året ble også dårligere enn 2023. Men mot alle odds satte vi ny eksportrekord.

Publisert: 3. februar 2025

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

«I en verden med krig og elendighet føles det nesten ufint å konstatere hvor godt det faktisk går i norsk sjømatnæring.»

Slik innledet vi denne artikkelen for ett år siden, og det kan vi gjøre i år også. Folk kriger, dør, sulter og lider. Global oppvarming gjør verden vanskelig og uforutsigbar. Samtidig fortsetter norsk sjømatnæring å levere gode resultater. Økonomisk stagnasjon, sterk prisvekst og økende proteksjonisme preller av. Alt selvsagt støttet opp av en svak krone. 2024 ble ikke historiens beste år i sjømatnæringen. Året ble også dårligere enn 2023. Men mot alle odds satte vi ny eksportrekord. Og for en bransje som eksporterer over 90 prosent av produksjonen og henter en tilsvarende andel av sine inntekter fra utlandet sier det sitt.

Produksjonen av oppdrettslaks økte med ca. 15.000 tonn i 2024, og for første gang produserte vi over 100.000 tonn ørret. Det er en viktig milepæl. Totalt snakker vi om en økning på ca. 33.000 tonn, om vi også tar med torsk og kveite. Ifølge foreløpige tall fra Fiskeridirektoratet ble det slaktet 1.655.000 tonn laks og ørret i Norge i 2024, regnet i rund vekt. Landingene av villfisk var derimot over 200.000 tonn lavere i fjor enn året før om vi holder krill og alger utenom. Førstehåndsverdien av oppdrettsfisken falt marginalt fra 113 til 112 milliarder, og for villfisken noe mer — fra 30,8 til 29,5 milliarder. Eksporten gikk så det suste, og da nyttårsrakettene gikk til værs hadde vi sendt fisk og sjømat ut av landet for 175,4 milliarder kroner — opp nesten 4 milliarder fra året før. Det var flere enn redaktøren i Norsk Fiskerinæring som måtte gni seg i øynene. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
Månedens intervju

BJØRG HELEN NØSTVOLD

Jeg har mistet håpet om at noen vil foreta de endringene som...
Jonny Berfjord, Norges Sildesalgslag

De beste vi har!

Hva blir kvotene til neste år? Hva kan vi fiske innenfor bærekraftige...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå