

Denne utgaven av Fisk og Forskning handler i det store og hele om merdoppdrett. Og litt om North Atlantic Seafood Forum. Samtidig handler den store konferansen i Bergen om mer enn akvakultur. Blant annet kårer man Seafood Innovation Award, der kandidatene står for nye tanker innen hele sjømatnæringen. Det er alltid fascinerende å lese om enkeltpersoner og nye selskaper som faktisk har kommet opp med nye ideer. Det gjelder også vinneren av årets pris, som slett ikke dreier seg om lakseoppdrett i merd.
Den islandske start-upen GreenFish har utviklet en løsning som fascinerer av to grunner. Det ser ut til at man med på sett og vis enkle grep har fått frem et produkt som faktisk både kan optimalisere fangsten i pelagisk fiske og tvinge ned drivstofforbruket. Og så er de enkle grepene kanskje ikke så enkle når man kikker under boksen. De representerer ikke minst en meningsfull utnyttelse av mulighetene kunstig intelligens gir. I tilfellet GreenFish er det snakk om å finne fisken og gi prognoser for fangstmengde og kvalitet. Etter at prisen var i lomma, ga Sveinn Sigurdur Jóhannesson i GreenFish en ultrarask gjennomgang av konseptet og fordelene ut fra en reell makrellhendelse utenfor Island 9. juli 2023. Skipperen ville tradisjonen tro reise 640 kilometer til kjente felt, men den KI-baserte Green Fish-appen kunne fortelle at man ville gjøre vel så stor lykke om man i stedet satte kursen mot et område like ved hjemmehavnen. Det funket. Nå har også det islandske svaret på Havforskningsinstituttet tatt GreenFish i bruk. GreenFish-kundene får uansett tilgang til informasjonen på PC, iPad, mobiltelefon eller nær sagt hva det måtte være. Etter at det har virket nærmest umulig å få drivstofforbruket ned i havfiskeflåten, gir denne smarte løsningen nytt håp.