Maiken Foods på dansk jord
Arve Gravdal satser på landbasert lakseproduksjon i Danmark. At forløperen brant ned, skremmer ikke.


Arve Gravdal var blant de aller første til å utvikle en løsning for landbasert lakseproduksjon. Med begrensede muligheter i Norge har det blitt noe nomadisk over pionertiden, som unektelig også har vært langvarig. Men nå er Gravdal og selskapet Maiken Foods AS på fast grunn i Danmark og mener tiden er inne. At forløperen brant ned, skremmer ikke.
Atlantic Sapphire dominerte lenge nyhetene om landbasert lakseoppdrett — med visjoner og opp- og nedturer. Anlegget i danske Hvide Sande hadde langt på vei rollen som prøvekanin for storsatsingen i Florida. Brannen der høsten 2021 var kanskje det største tilbakeslaget for den landbaserte storsatsingen. Arve Gravdal har på sin side en vel så lang historikk i å utvikle teknologi for landbasert laks og prøve ut slik produksjon — selv om akkurat selskapet Maiken Foods ikke kom i gang før 2021.
Nå kan man uansett si at disse historiene forenes. Arve Gravdal kontaktet Atlantic Sapphire før jul, og i slutten av januar var det klart at Maiken Foods vil leie anlegget for å sette opp og drive en pilot basert på sin landbaserte løsning. Siden kan det være snakk om i alt 10.000 tonn på det samme anlegget og enda større produksjon andre steder. Den seige og visjonære gründeren mener tiden er inne. Og naturlig nok at de har den beste løsningen. Han mener de langt på vei vil flytte merdproduksjonen på land.