Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Tar den kunstige maten over?

Spår at avansert matproduksjonsteknologi vil gjøre både kyr, kylling og fisk overflødig innen tiåret er omme.

Det forskes og utvikles med stor intensitet og i mange land. Kunstig mat er ikke lenger science fiction, men noe vi allerede må begynne å forholde oss til. Noen mener at 2020-tallet blir tiåret da kunstig dyrket kjøtt slår igjennom for alvor. De kan få rett, men sannsynligvis må vi nok vente en god del lenger.
Publisert: 22. desember 2020

Tenketanken RethinkX tror avansert matproduksjonsteknologi vil gjøre både kyr, kylling og fisk overflødig, og spår et sammen­brudd for flere sentrale og tradisjonelle verdikjeder innen tiåret er omme. Nofimas Øyvind Fylling-Jensen tror de tar for hardt i, men roper et varsku. Selv er vi forbløffet over det som er på gang, men tror de som byr på fisk, kjøtt og melk av gamles­laget har mer å stille opp.

 

Det er gått et år siden den amerikanske tenketanken RethinkX publiserte sin rapport om mat og matproduksjon i vår nære frem­tid. Dermed skulle alle tradisjonelle matnæringer være minst ett steg nærmere graven. For ifølge rapporten «Rethinking Food and Agriculture 2020-2030» går det den veien. Og det går fort.

«I 2030 vil etterspørselen etter ku- og oksebaserte produkter ha falt med 70 prosent. Før vi når så langt, vil den amerikanske storfeindustrien i realiteten være konkurs», lyder første punkt i sammenfatning. Kua er i fokus, men det går ikke særlig bedre med de som lever av kylling, gris og fisk heller. Eksemplene er fra USA, men RethinkX snakker om verden, om en global omveltning.

 

 

Tid for disrupsjon

Disrupsjon er ordet, og for dem som ikke alt har dette i sitt aktive ordforråd, snakker vi om utviklingssprang som gjerne går i en litt ny retning. Disrupsjon skjer når nyskaping er så banebry­tende og forstyrrende at den fjerner mye av grunnen under føttene på dem som var i gang og gjerne gjorde det bra før omveltningen. Kodak før digitalkameraet er det klassiske eksempelet. Ny mat med påfølgende trøbbel for den gamle kan bli det viktigste eksempe­let, i hvert fall hvis vi skal tro rapportmakerne i RethinkX.

 

Verdens kjøttindustri har økonomiske muskler så det holder. Den lar seg ikke vippe av pinnen uten sverdslag. Bilder som dette kan man nok fortsatt ta i mange tiår.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå