Tar den kunstige maten over?
Spår at avansert matproduksjonsteknologi vil gjøre både kyr, kylling og fisk overflødig innen tiåret er omme.
Tenketanken RethinkX tror avansert matproduksjonsteknologi vil gjøre både kyr, kylling og fisk overflødig, og spår et sammenbrudd for flere sentrale og tradisjonelle verdikjeder innen tiåret er omme. Nofimas Øyvind Fylling-Jensen tror de tar for hardt i, men roper et varsku. Selv er vi forbløffet over det som er på gang, men tror de som byr på fisk, kjøtt og melk av gamleslaget har mer å stille opp.
Det er gått et år siden den amerikanske tenketanken RethinkX publiserte sin rapport om mat og matproduksjon i vår nære fremtid. Dermed skulle alle tradisjonelle matnæringer være minst ett steg nærmere graven. For ifølge rapporten «Rethinking Food and Agriculture 2020-2030» går det den veien. Og det går fort.
«I 2030 vil etterspørselen etter ku- og oksebaserte produkter ha falt med 70 prosent. Før vi når så langt, vil den amerikanske storfeindustrien i realiteten være konkurs», lyder første punkt i sammenfatning. Kua er i fokus, men det går ikke særlig bedre med de som lever av kylling, gris og fisk heller. Eksemplene er fra USA, men RethinkX snakker om verden, om en global omveltning.
Tid for disrupsjon
Disrupsjon er ordet, og for dem som ikke alt har dette i sitt aktive ordforråd, snakker vi om utviklingssprang som gjerne går i en litt ny retning. Disrupsjon skjer når nyskaping er så banebrytende og forstyrrende at den fjerner mye av grunnen under føttene på dem som var i gang og gjerne gjorde det bra før omveltningen. Kodak før digitalkameraet er det klassiske eksempelet. Ny mat med påfølgende trøbbel for den gamle kan bli det viktigste eksempelet, i hvert fall hvis vi skal tro rapportmakerne i RethinkX.