Norge i bresjen for landbasert lakseoppdrett
Maine gjør det. Sveits gjør det og selv Shandong Oriental i Yantai gjør det. Verden over satses det på landbasert matfiskproduksjon av laks.
Mandag 13. mai arrangerte Norsk Fiskerinæring og Norsk Sjømatsenter konferansen “LAKS PÅ LAND 2019” med over 300 deltagere. Alle fikk utdelt et særtrykk med oppdatert status for landbasert laks verden over. Her følger en digital versjon.
Må det til for å møte etterspørselen? Vil den nye bølgen true norsk sjøbasert havbruk? Nordmenn er uansett de aller mest ivrige etter å få landbasert lakseproduksjon opp å stå. Vil det faktisk lønne seg? Det vet ennå ingen. Her er — nesten — alle som prøver å finne ut. Er det Singapore, Miami eller Fræna som er hottest?
Da vi i fjor høst lagde vår globale oversikt over prosjekter med oppdrett av matfisk av laks på land, avsluttet vi med å stille spørsmålet «Er det nå det skjer?».
Siden har det i hvert fall skjedd en god del på området, i tillegg til at «Norsk Fiskerinæring» og Norsk Sjømatsenter har gått sammen om å arrangere sin egen landlaks-konferanse. I Norge er det nå 14 selskap som har fått tillatelse til å drive landbasert matfiskoppdrett av laks. Vår største sjømatbank DNB, som tidligere sa nei til landbasert for siden å ville begrense landbasert finansiering til markedsnære prosjekter i utlandet, har gitt pipen enda en ny lyd. Nå melder sjømatsjef Anne Hvistendal at teknologifortrinn, sterke industrielle aktører og bruk av gjennomstrømming kan gjøre det mulig å finansiere landbasert også i Norge. Lokalisering i Norge eller ute i markedene er fremdeles et av de store spørsmålene. Lønnsomhetsgrensen et annet. Går den på en produksjonskost på 37 kroner kiloen som DNB Markets i sin tid stipulerte, eller på 60 kroner, som iLaks har tatt til orde for.
Uansett er det barrierene for vekst i sjø, det være seg lakselus, kamp om sjøarealer, konsesjonspris, stadig teknologiutvikling og den allerede nevnte transporten, som driver lakseprosjektene på land. Svært så kystfjerne Swiss Lachs i Sveits er blant dem som har fått den landvokste laksen ut i butikkene. Men med et litt spesielt unntak på Island er det ennå ingen som har vist at det virkelig lønner seg. Vil storsatsingene med tilhørende stordriftsfordeler bryte barrieren?
Singapore-baserte Pure Salmon, med fondsforvalteren 8F i ryggen, har i hvert fall brutt overflaten siden sist. Selskapet har synliggjort store landlaks-ambisjoner som omfatter Polen, Japan, Nord-Amerika, Frankrike/Italia og Kina. De som er kommet lengst med virkelig store ambisjoner er likevel Atlantic Sapphire i Florida, drevet frem av nordmennene Bjørn-Vegard Løvik og Johan E. Andreassen og danske Thue Holm. En dristig gigantsatsing som samtidig er beviset på at DNB kan være villig til å finansiere landbasert. Det kan etter hvert mange. Aksjekursen har gjort stadige byks siden sist, og ifølge iLaks har endatil toppene i SalMar/Kverva og Mowi vært i Homestead for å se hva som foregår. I høst snakket vi med driftsdirektør Dharma Rajeswaran, som kunne fortelle om første rognutsett i november. Nå er det snart fisk i karene, og konsernsjef Andreassen har luftet tanken om også å reise egen fôrfabrikk i Florida.