Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Nyheter

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Nyheter

Lukk

Årlige oversikter

Stilling ledig

Kommentar

Kommentar

Sundnes kommentar

Kommentar

Kommentar

Kommentar

Brev fra leserne

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Minneord

Årlige oversikter

Minneord

Minneord om Per Dag F. Iversen

Norsk oppdrettsnæring har mistet en av sine fremste pionérer.

Per Dag Iversen under North Alantic Seeafood konfreranse på Lillestrøm 5. mars 2008 (Foto: Thv Tande)
Publisert: 6. april 2022

Per Dag F. Iversen gikk uventet bort den 19 mars. Alt hadde tydet alt på at han ville få mange gode år som pensjonist. Dessverre gikk det ikke slik.

Per Dag var født 19. november 1946. Han vokste opp på Minde, en utkant av Bergen. Også mange av vennene fra den tiden beholdt han hele livet.

Han fikk sin ingeniørutdannelse på ærverdige Bergen Tekniske Skole. Der traff han også sin kone Kari og fattet interesse for den gryende fiskeoppdrettsnæringen.

Begge deler ble livslange kjærlighetsforhold.

Han fikk jobb på Svanøy stiftelse ved Florø, for å arbeide med lakseoppdrett, som var i en pionerfase.

Han ble en dyktig organisator for en næring som etter hvert kom til å bli en av Norges viktigste. 

En av hans store tjenester for næringen var at han som tjenestemann i Fiskeridirektoratet arbeidet frem forskrifter for behandling av oppdrettslaks.  Dette innebar inndeling i tre kvalitetsgrupper; superior, ordinær laks og produksjonsfisk. Dette regelverket skapte orden i handelen også internasjonalt. Reglene ble fastsatt i 1987 og gjelder den dag i dag.

Norge har temmelig enestående geografiske og klimatiske forutsetninger for å drive fiskeoppdrett. Dette er et godt grunnlag for optimal drift med lave kostnader. Konkurrenter i EU (særlig i Skottland) hadde problemer med å følge med. De klaget derfor den norske næringen til EU-Kommisjonen for å selge til for lave priser (dumping) og for å motta ikke tillatt statsstøtte. EU åpnet da svært betydelige undersøkelser av den norske laksenæringen. Dette inspirerte konkurrenter i USA til å klage den norske laksenæringen inn for amerikanske handelsmyndigheter. Også de satte straks i gang svært omfattende undersøkelser.

Helt fra begynnelsen ble Per Dag engasjert av laksenæringens organisasjoner for å koordinere arbeidet, sammen med norske myndigheter. Det ble begynnelsen på 17 års arbeid for å redde næringen fra å bli stengt ute fra markedene.

Per Dag hadde den seigheten som skulle til for å samordne kreftene både i Norge og med kundene utenlands, – røkeriindustrien i EU og forbrukerne på eksportmarkedene. Per Dag organiserte også effektiv lobbyvirksomhet overfor myndighetene i de viktigste EU-landene.

Den norske eksporten av laks til Europa forble da også praktisk talt uhindret av importrestriksjoner.

Per Dag var saklig og rettskaffen. I sin væremåte var han behersket, hevet ikke røsten og ble behandlet med respekt både av sine medarbeidere og sine motparter.

Norsk oppdrettsnæring har mistet en av sine fremste pionérer.

Våre tanker går til Kari, til de to barna og deres familie.

Hallvard Lerøy, Lars Liabø, Trond S. Paulsen, Trond Davidsen og Torben Foss

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå