DET BEGYNNER Å BLI EN VANE. Redaktøren har intervjuet samtlige fiskeriministre siden Eivind Bolle i 1980. Det har vært en lang rekke med høydepunkter. Å treffe presumptivt fornuftige, kunnskapsrike og ikke minst voldsomt engasjerte og entusiastiske fiskeripolitikere, er både interessant, lærerikt og ikke minst morsomt. Nærmest uten unntak har det vært møter med særdeles trivelige folk. Mange i Norge har dyp forakt for politikere. Det har vi aldri forstått. Rett nok er de maktmennesker. Det ligger i politikkens natur. De vil påvirke og bestemme. Men sure grinebitere kommer aldri langt. Den som ønsker sentrale politiske verv må ha god evne til å omgås og behandle andre. Joda, det finnes selvsagt unntak. Men vår erfaring etter et langt liv som fiskerijournalist er at de som når helt til topps i Fiskeridepartementet er svært trivelige og omgjengelige folk. Månedens intervjuobjekt tilhører definitivt denne kategorien. Latteren sitter løst.
Det har som nevnt blitt en vane. Men de siste årene har nok turene til statsrådens kontor i fjerde etasje i Kongens gate 8 blitt hyppigere enn både vi og sannsynligvis statsrådene selv skulle ønske. Siden 2015 har vi hatt fem forskjellige fiskeriministre — seks om vi også tar med de få dagene Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var fiskeripolitisk toppsjef i Norge. Selv månedens intervjuobjekt forstår at folk sliter med å huske navnet på fiskeriministeren, skjønt selv håper han jo at det litt uvanlige fornavnet Odd Emil raskt vil feste seg. Med etternavnet Ingebrigtsen og fra Bodø lurer sikkert noen av leserne på om vår nye fiskeriminister er i slekt med fiskerlagsleder Kjell Ingebrigtsen, som også er fra Bodø. Det er han ikke.
Få om noen fiskeriministre har fått en tøffere start. Det sier ikke så rent lite. For det første ble Odd Emil Ingebrigtsen utnevnt på selveste fredag den 13. Skummelt, skummelt! Så fikk han hele corona-pandemien rett i fleisen, hvilket torpederte alle planer om å reise rundt langs kysten for å lære og bli bedre kjent. Deretter kom rapporten fra Riksrevisjonen, som mange kaller knusende. Og så — på toppen av det hele, ville nesten halve Stortinget returnere kvotemeldingen. «Det er en farse å behandle denne meldingen før vi har satt oss grundig inn i Rikserevisjonens kritikk», freste Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth fra Stortingets talerstol. En samlet opposisjon — med unntak av FrP, forlangte at hele saken måtte utsettes. Slik gikk det heldigvis ikke.