Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Columbi Salmon AS: STARTEN PÅ NOE STORT?

Byggingen starter neste høst. Om ti år skal Columbi Salmon produ­sere minst 80.000 tonn laks per år. På land.

Columba av Iona — en irsk helgen — er skytsengelen for laks. Fra Columba til Columbi er veien kort. Navnet gir også assosias­joner til «columbi egg» — en genial løsning på et innfløkt prob­lem. I og med at det aldri var aktuelt å drive oppdrett i Norge, ga navnet seg selv; Columbi Salmon. Selve anlegget er ikke kommet lenger enn til tegnebrettet. (Ill: Columbi Salmon)
Publisert: 22. desember 2020

 

 

Det sies at to hoder tenker bedre enn ett. I så fall bør Columbi Salmon ha en lys fremtid. Da seks karer stakk hodene sammen i Trondheim på tampen av 2019, tok det ikke lang tid å bli enige. Columbi Salmon AS ble stiftet 3. mars 2020. Neste høst stikkes spaden i jorda i kystbyen Oostende i Belgia. I 2024 slaktes den første laksen og i 2026 er man også i gang i Frankrike. Før man kommer dit er det brukt et sted mellom halvannen og to milliarder kroner på å bygge det første landbaserte matfiskanlegget. Kolbjørn Giskeødegård er knallsterk i troen.

— Det er ikke bra om alle tenker det samme som sjefen. Men i vårt tilfelle var det ingen sjef. Vi satt på hver vår kant av landet og tenkte veldig likt. Anders Hagen og jeg var kolleger i analyseteamet til Nordea og ville gjøre noe annet. Finansbransjen er spennende, men vi ønsket nye utfordringer — å være med på å utvikle næringsvirksomhet. I Stokksund på Fosenhalvøya var også brødrene Ivar og Jon Refsnes ute etter å finne på noe nytt. Gjennom det 103 år gamle familieselskapet Refsnes Fiskeindustri hadde man gått fra å drive fiskemottak og tørrfiskproduksjon til å bygge opp et meget lønnsomt lakseselskap med fire matfiskkon­sesjoner og et visningssenter i Trondheim. I stedet for å bruke 200 millioner kroner på å øke produksjonskapasiteten i sjø, ønsket de å satse på landbasert matfiskoppdrett. Linken mellom oss fire var investoren Trond Roger Saksenvik i Oslo, søskenbar­net til Ivar og Jon. Vi fikk også med oss Svein Martinsen i Trondheim, som eier Morefisk AS, et selskap som har spesialisert seg på rådgivning om landbasert oppdrett, forteller Giskeødegård, og fortsetter:

 

Columba ble straks etter sin død regnet som helgen. Hans minnedag er dødsdagen 9. juni, og denne sto avmerket med en laks på den norske primstaven. I norsk folketradisjon ble dagen følgelig kalt «Kolbjørn med laksen». Kolbjørn er en fornorskning av Columba. At nettopp Kolbjørn Giskeødegård trives med navnet Colombi Salmon, må vi derfor anta. Her til venstre sammen med adm. direktør i selskapet, Anders Hagen.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Maiken Foods på dansk jord

Arve Gravdal satser på landbasert lakseproduksjon i Danmark. At forløperen brant ned,...

Matfisk på land

Del 1 om oppdrett på land, lukket i sjø og langt til...

Matfisk på land

Del 1 om oppdrett på land, lukket i sjø og langt til...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå