nf's blå nr. 2 - 2021
Hovmod står for fall
Adm. direktør Paul Oma må si hva han vil. Sildelagets vedtak 10. mai 2017 om å innføre fangststopp etter tobis var del av en pågående «priskrig» mellom kjøperne og Sildelaget. Vedtaket var følgelig ulovlig. Fiskesalslagslovas paragraf 13 åpner rett nok for at salgslag kan innføre fangststopp som følge av avtaksvansker. Men lovens forarbeider er helt klare. Salgslag kan ikke bruke fangststopp som et pressmiddel for å få kjøperne til å betale mer for råstoffet. Etter vår mening var det nettopp det Sildelaget prøvde på i mai 2017.
Heldigvis for Sildelaget er det ikke nf’s blå som bestemmer. Både Oslo Tingrett i oktober 2019 og Borgarting Lagmannsrett i midten av februar i år kom til at fangststoppen ikke ble innført for å påvirke prisene. Da kjøperne — i dette tilfellet Pelagia og Triplenine Vedde AS — signaliserte at de ikke ville kjøpe tobis til gjeldende minstepris, oppsto en uavklart avtakssituasjon som rettferdiggjorde bruken av fangststopp.
Men ikke la oss gå for fort frem.
Kan et fiskesalgslag sette minsteprisene så høyt at industrien ikke lenger vil kjøpe, og deretter innføre fiskestopp med henvisning til avtaksvansker? Og kan salgslag i det hele tatt innføre omsetningsstopp? Disse interessante spørsmålene ble i september 2019 behandlet i Oslo Tingrett i forbindelse med en rettstvist mellom Pelagia AS og Norges Sildesalgslag.