Bjarnasons kommentar
Fiskeoppdrett på Island II

Selv om Island ikke er — og neppe blir — en stor aktør innen verdens fiskeoppdrett, begynte man ganske tidlig med oppdrett. I en islandsk saga fra 1200-tallet kan vi lese om bruk av tjern (fishpond) for å oppbevare og fôre ferskvannsfisk. Det må ha vært røye eller ørret. Men vi kan neppe snakke om noe kommersielt oppdrett av betydning før tidlig på 1900-tallet, da engelske turister for alvor begynte å interessere seg for å fiske laks i islandske elver. Det tok ikke lang tid før man startet med yngelutsett for å hjelpe til med rekrutteringen. Oppdretts-teknikken var meget primitiv. Til å begynne med besto den bare av å klekke ut yngelen. Etter hvert gikk man over til å produsere større yngel. Den var gjerne ett år gammel før den ble satt ut i elvene. Alt dette for å øke laksebestandene.
Rundt 1960 begynte man også med havbeite. Store mengder laksesmolt ble hvert år sluppet ut i havet for å øke bestanden. Dette ga svært gode resultater de første årene. Innsiget av laks ga økt fangst i elevene. Men naturen var som alltid lunefull. Gjenfangstene svingte mye, og over tid klarte man ikke å opprettholde et stabilt kommersielt havbeite i stor skala.

Her må det tilføyes at Island har gode muligheter for ferskvannsoppdrett. Vi har rikelig med vann, og i enkelte områder også varme kilder som kan gi vannet i anleggene optimal temperatur. På dette området har altså Island et naturgitt fortrinn for produksjon av laksesmolt og røye.
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.