Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Bjarnasons kommentar

Fiskeoppdrett på Island II

Bildudalur er et tettsted i Arnarfjørdur, en av Vestfjordene i Island, og har rundt 170 innbyggere. Her er det tillatt med lakseoppdrett i åpne merder i sjø, og har finner vi også det største opprettsselskapet på Island.
Utgave nr. 2

Selv om Island ikke er — og neppe blir — en stor aktør innen verdens fiskeoppdrett, begynte man ganske tidlig med oppdrett. I en islandsk saga fra 1200-tallet kan vi lese om bruk av tjern (fishpond) for å oppbevare og fôre ferskvannsfisk. Det må ha vært røye eller ørret. Men vi kan neppe snakke om noe kommersielt oppdrett av betydning før tidlig på 1900-tallet, da engelske turister for alvor begynte å interessere seg for å fiske laks i islandske elver. Det tok ikke lang tid før man startet med yngel­utsett for å hjelpe til med rekrutteringen. Oppdretts-teknikken var meget primitiv. Til å begynne med besto den bare av å klekke ut yngelen. Etter hvert gikk man over til å produsere større yngel. Den var gjerne ett år gammel før den ble satt ut i elvene. Alt dette for å øke laksebestandene.

Rundt 1960 begynte man også med havbeite. Store mengder lakses­molt ble hvert år sluppet ut i havet for å øke bestanden. Dette ga svært gode resultater de første årene. Innsiget av laks ga økt fangst i elevene. Men naturen var som alltid lunefull. Gjenfang­stene svingte mye, og over tid klarte man ikke å opprettholde et stabilt kommersielt havbeite i stor skala.

 

På Island, akkurat som i Norge, er det hensynet til villaksen og elvefisket som bestemmer mye av utviklingen i oppdrettsnæringen. Blant islendingene går det heftige rykter om at lakseoppdrett har ødelagt de norske lakseelvene.

Her må det tilføyes at Island har gode muligheter for ferskvan­nsoppdrett. Vi har rikelig med vann, og i enkelte områder også varme kilder som kan gi vannet i anleggene optimal temperatur. På dette området har altså Island et naturgitt fortrinn for produks­jon av laksesmolt og røye.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå