Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Hempels kommentar

Digitale møter ikke helt det samme

Vanligvis deltar i alt ca. 700-800 mennesker på COFI-møtene, som alltid blir holdt i FAOs hovedkvarter i Roma. Men altså ikke denne gangen.

I februar ble COFI for første gang arrangert digitalt. Da så det slik ut da FAOs kinesiske generaldirektør Qu Dongyu ønsket vel­kommen til den 34. utgaven. Det var bare plass til en liten brøkdel av deltakerne på skjermen. (Foto: FAO)
Utgave nr. 2

Det nærmer seg ett år siden verden ble stengt ned etter utbruddet av COVID-19 pandemien. Vi begynner å bli lei. Hjemmekontor høres fint ut, men er ganske kjedelig i lengden. Og møter på nettet er så definitivt ikke det samme som virkelige, fysiske møter.

Hvert annet år arrangerer FAO møte i sin fiskerikomité (Committee on Fisheries = COFI). I 2020 skulle møtet vært holdt i Roma i juli, men det ble selvsagt utsatt på grunn av pandemien. Fra 1. til 5. februar i år ble møtet omsider arrangert digitalt, og det var en ny opplevelse for de mange — inkludert meg selv — som har deltatt på disse møtene opp gjennom årene.

Vanligvis deltar i alt ca. 700-800 mennesker på COFI-møtene, som alltid blir holdt i FAOs hovedkvarter i Roma. Men altså ikke denne gangen. Vi satt ved hver vår datamaskin rundt om i verden. Deltagelsen var det imidlertid ikke noe å si på. Til sammen deltok ikke mindre enn 946 personer, hvorav 700 var offisielle delegater fra 106 land. Ikke mindre enn 12 av deltagerne var ministre i sine respektive land.

En imponerende rekke av ministere og andre eksellenser, anført av vår egen Erna Solberg, sendte sine hilsener og gratulasjoner i forbindelse med 25-års jubiléet for Code of Conduct for Responsi­ble Fisheries, og ga uttrykk for sin støtte til FAOs arbeid.

Med en så stor deltagelse kan man kanskje være glad for at møtet ikke ble holdt i Roma. FAOs største møtesal rommer ikke så mange mennesker.

 

Dyrking av sjøplanter står for over 28 prosent av verdens totale oppdrettsproduksjon i volum. Regnet i verdi er andelen vesentlig lavere. Men «akvatiske grønnsaker» hører definitivt inn under begrepet sjømat.

 

Møtene er i seg selv ganske langtrukne, og til tider kjedelige. Den digitale utgaven av COFI ble også langdryg og kjedelig. Men ikke desto mindre viktig. I sin åpningstale la FAOs Generaldir­ektør Qu Dongyu stor vekt på betydningen av fisk og sjømat som mat for en voksende verdensbefolkning. Han pekte også på at «akvatisk mat», som han kalte det, ikke bare er fisk, men også muslinger, skalldyr, og «akvatiske grønnsaker». Generaldirektør Qu forsøkte med dette å utvide definisjonen av sjømat. Spesielt interessant er det at han inkluderer akvatiske planter i begre­pet. Til nå har det vært lite snakk om akvatiske planter, både i FAO og i medlemslandene, til tross for at denne gruppen utgjør 1 prosent av verdens fangst og hele 28,3 prosent av verdens op­pdrettsproduksjon (FAO, 2018). «Norsk Fiskerinæring» satte for øvrig søkelyset på tang og tare i en lang artikkel i nr. 11/12-2020.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå