Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Norske lakseslakterier

Lakseslakteriene i 2020

Det bygges fortsatt nye slakterier, og uten unntak med økt produksjonskapasitet. Men de erstatter ek­sisterende.

I fjor ble det slaktet ca. 1,5 millioner tonn laks og ørret, omtrent nøyaktig det samme som vekten av alle mennesker i Norge. Med en snittvekt på 4 kilo snakker vi om 375 millioner fisk, eller 1.250.000 fisk hver dag i 300 dager. Folk flest i Norge aner ikke hvor store kvanta det faktisk dreier seg om. Her fra Grieg Seafoods slakteri i Finnmark. (Foto: Helge Hansen)
Utgave nr. 2

På drøyt 30 år er antall lakseslakterier i Norge redusert fra nesten 250 til 45. Denne utviklingen har nå stoppet opp. Sist vi lagde en oversikt over slakteriene — i 2018 — hadde vi 44 navn på listen. Nå har vi 45. Det bygges fortsatt nye slakterier, og uten unntak med økt produksjonskapasitet. Men de erstatter ek­sisterende. Det blir ikke flere i antall. Av nye anlegg eller store oppgraderinger de siste par årene kan vi nevne Lerøys nye slakteri på Jøsnøya på Hitra, SinkabergHansens oppgradering på Marøya og SalmoSeas oppgradering på Flerengstrand utenfor Rørvik — tidligere Nils Williksen AS. Så må vi også nevne SalMars InnovaNor i Lenvik på Senja, Nord-Norge største og mest moderne laksefabrikk, som kommer i full drift i løpet av 2021.

 

I 2006 drev SalMar på Frøya og Marine Harvest i Ulvan på Hitra Norges to største lakseslakterier. De produserte ca. 35.000 tonn hver, regnet i slaktevekt. Året etter kom det nye gigantanlegget til Marine Harvest på Eggesbønes, som produserte over 60.000 tonn. Det var en milepæl. Eggesbø-anlegget holdt seg suverent på toppen av listen over norske lakseslakterier inntil Gustav Witzøe bestemte seg for å grave dypt i lommeboka. Siden 2012 har SalMars InnovaMar på Nordskaget på Frøya slaktet desidert mest fisk — i 2020 nesten 130.000 tonn, 50.000 tonn mer enn nestemann på lis­ten.

I 2007 var det bare ett slakteri som slaktet over 60.000 tonn. I fjor var det åtte. Gjennomsnittlig slaktekvantum per anlegg har økt fra 12.500 i 2007 via 26.300 i 2017 til 33.700 tonn i fjor. Utviklingen har vært formidabel.

 

I snitt ble det slaktet ca. 30.000 tonn laks og ørret (sløyd vekt) ved de 45 slakteriene i tabell 1. Mest av alle slaktet SalMar på Nordskaget med hele 130.000 tonn. I år er prognosen på dette anlegget 135.000 tonn. (Foto: SalMar)

 

Stordrift har sine åpenbare fordeler. Slaktekostnadene per kilo går normalt ned jo mer fisk man slakter. Men store anlegg har også sine bakdeler, f.eks. økt smittefare og mindre fleksibili­tet. Å tro at vi etter hvert bare vil bli sittende igjen med 3-4 gigantanlegg, er derfor ikke realistisk. Men det er all grunn til å regne med at strukturprosessen vil fortsette.

Fra 2004 til 2007 forsvant 20 prosent av alle slakterier. Fra 2007 til 2017 ble listen slanket med ytterligere vel 30 prosent. Så stoppet det altså opp. Som det fremgår av tabell 1 ble det i fjor slaktet laks ved 45 anlegg. Det minste tilhørte Fredrikstad Seafood med 350 tonn.

På det meste var det som nevnt nærmere 250 lakseslakterier i Norge. Annenhver oppdretter hadde eget «slakteri» — slakteri i anførselstegn om vi sammenligner med dagens standard. Det er ikke mye som minner om 1980-tallet når vi besøker de store slakteriene i dag. Nå har vi også fått en slaktebåt. Hav Lines «Norwegian Gannet» slaktet i fjor 30.500 tonn.

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist
therese.tande@norskfisk.no +4795825609

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå