Hempels kommentar
Digitale møter ikke helt det samme
Vanligvis deltar i alt ca. 700-800 mennesker på COFI-møtene, som alltid blir holdt i FAOs hovedkvarter i Roma. Men altså ikke denne gangen.
Det nærmer seg ett år siden verden ble stengt ned etter utbruddet av COVID-19 pandemien. Vi begynner å bli lei. Hjemmekontor høres fint ut, men er ganske kjedelig i lengden. Og møter på nettet er så definitivt ikke det samme som virkelige, fysiske møter.
Hvert annet år arrangerer FAO møte i sin fiskerikomité (Committee on Fisheries = COFI). I 2020 skulle møtet vært holdt i Roma i juli, men det ble selvsagt utsatt på grunn av pandemien. Fra 1. til 5. februar i år ble møtet omsider arrangert digitalt, og det var en ny opplevelse for de mange — inkludert meg selv — som har deltatt på disse møtene opp gjennom årene.
Vanligvis deltar i alt ca. 700-800 mennesker på COFI-møtene, som alltid blir holdt i FAOs hovedkvarter i Roma. Men altså ikke denne gangen. Vi satt ved hver vår datamaskin rundt om i verden. Deltagelsen var det imidlertid ikke noe å si på. Til sammen deltok ikke mindre enn 946 personer, hvorav 700 var offisielle delegater fra 106 land. Ikke mindre enn 12 av deltagerne var ministre i sine respektive land.
En imponerende rekke av ministere og andre eksellenser, anført av vår egen Erna Solberg, sendte sine hilsener og gratulasjoner i forbindelse med 25-års jubiléet for Code of Conduct for Responsible Fisheries, og ga uttrykk for sin støtte til FAOs arbeid.
Med en så stor deltagelse kan man kanskje være glad for at møtet ikke ble holdt i Roma. FAOs største møtesal rommer ikke så mange mennesker.
Møtene er i seg selv ganske langtrukne, og til tider kjedelige. Den digitale utgaven av COFI ble også langdryg og kjedelig. Men ikke desto mindre viktig. I sin åpningstale la FAOs Generaldirektør Qu Dongyu stor vekt på betydningen av fisk og sjømat som mat for en voksende verdensbefolkning. Han pekte også på at «akvatisk mat», som han kalte det, ikke bare er fisk, men også muslinger, skalldyr, og «akvatiske grønnsaker». Generaldirektør Qu forsøkte med dette å utvide definisjonen av sjømat. Spesielt interessant er det at han inkluderer akvatiske planter i begrepet. Til nå har det vært lite snakk om akvatiske planter, både i FAO og i medlemslandene, til tross for at denne gruppen utgjør 1 prosent av verdens fangst og hele 28,3 prosent av verdens oppdrettsproduksjon (FAO, 2018). «Norsk Fiskerinæring» satte for øvrig søkelyset på tang og tare i en lang artikkel i nr. 11/12-2020.