Kongekrabben, vårtorsken og Finnmarkslaksen? Det er vanskelig å peke på hvilken art som definerer fiskerinæringen i Varangerfjorden, vår aller østligste fjord. Det er like vanskelig å bestemme hvem som har skapt samfunnene rundt fjorden? Er det samer, kvener, russere eller nordmenn? Aller først må vi finne ut hvor langt fjorden rekker. Uansett er den blant våre bredeste og mest innholdsrike.
Det er mørkt og vind på Bugøynes. Snø rundt hele Varangerfjorden, slik at de halvt tildekkede skiltene langs E6 og E75 blir gjetteleker. Står det Gandvik, Varangerbotn, Paddeby eller Komagelva? Ved Vestre Jakobselv gjør skipperen på «Delfin» seg klar til å dra krabbeteinene som er satt like ved. På den andre siden, i Gandvik, skal et lite crew snart ut for å ta seg av lokaliteten i Skattvika. Det er sjø, men til å tåle.
Det er finnmarksmørkt, men tross alt februar. Varangerfjorden er i overgang mellom mørketid og vår. Mellom kongekrabbe og vårtorsk. Varangerfjorden er et grenseland. Er det fjord eller havbukt? Er det en norsk fjord, eller også litt russisk? Følger vi den litt snirklete fjordlinjen fra Bugøynes østover, kommer vi etter hvert til den grensedannende Jakobselva, som sies å munne ut i Varangerfjorden. Hva så med russiske Petsjengaelva/Petsjengafjorden to-tre mil øst for denne?
Varangerfjordens grenser er et litt vrient tema som vi ikke kommer utenom. Sett fra satellitt er fjorden en litt uregjerlig V som kiler seg vestover og inn i den østligste delen av landet vårt. Uansett hvor vi setter grensene mot Barentshavet, er fjorden blant våre bredeste. 55 eller 70 km? Sognefjorden holder seg stort sett under 5 km.
Den opprinnelige Varangerfjorden, fjordstykket som ga opphavet til navnet, er imidlertid litt mer småskårent. Mest sannsynlig var Varanger den innerste delen av dagens Varangerfjord, Meskfjorden. «Var» kommer av fiskevær. Angr betyr trang fjord. I så fall har altså denne fjordsnippen gitt navn ikke bare til den røslige fjorden utenfor, men også Varangerhalvøya med Båtsfjord og Berlevåg samt Sør-Varanger kommune. Sydvaranger Gruve og i det hele tatt Varanger; vårt østligste Norge. Men hvor langt øst går Varangerfjorden?
— Varangerfjorden går ut til Ekkerøy, sier Trond Høiberget på Bugøynes Bistro. Sett fra Bugøynes virker det ganske naturlig å sette strek ved Ekkerøy skrått over på den andre siden. Operasjonsleder Jørn Olaf Malinen på Norway King Crab er opprinnelig fra Vadsø.
— Selve Varangeren er fjordkroppen mellom Bugøynes og Vadsø. Ytre Varanger strekker seg videre mot Vardø, la oss si til Krampenes eller Skallelv, sier Malinen. Han regner ikke fjordene som bukter seg inn fra sørsiden som en del av Varangerfjorden. Vi spør én til: Arne Pedersen i Vestre Jakobselv har fisket i Varangerfjorden et par mannsaldre. Han er like opptatt av formasjonene under vann.
— Dersom man trekker en linje fra Kibergsneset mot Fiskerhalvøya på den andre siden, har du begynnelsen av Varangerfjorden. Der går også den steinryggen kibergsværingene har hatt som linefelt i uminnelige tider, sier Pedersen.
Fiskerhalvøya ligger øst for Petsjenga, men svært langt nordvest på Kola. Den tidligere lederen i Kystfiskarlaget påpeker at Varangerfjorden har flere terskler, men den ytterste vil altså definere fjorden. Pedersen regner også fjordarmene i sør med, der han gjerne setter sine krabbeteiner. Vi er nå ikke langt unna oppslagsverkenes fjordgrenser, men noen av disse og også noen forskere og kystsoneplanleggere strekker nordsiden helt til Vardø. Det er ingen vei utenom å kjøre den for å kunne konkludere.