Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2024

Leder
Leder
NF's blå
Guldens Lupe
Meningspanelet
Frode Blakstad
INGES hjørne
Robert Eriksson, Sjømatbedriftene
Månedens intervju
Norske lakseslakterier
Hempels kommentar
Sandøys kommentar
Sundnes kommentar
Smånytt fra sjømatnæringen
På tampen fra Provence
Duellen

Hempels kommentar

Forbruket stagnerer!

Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser.

Konsumet av fisk i verden har økt jevnt og trutt i mange tiår. De aller seneste rapportene tyder imidlertid på at veksten har stagnert, ja at forbruket endog synker litt. Det er mange mulige forklaringer. Sterk prisøkning er en av dem.
Publisert: 26. november 2024

Skrevet av:

Erik HEMPEL

Kommentar av: Erik Hempel

FAO la nylig frem rapporten «The State of World Fisheries and Aquaculture 2024» — populært kalt SOFIA, som viser at verden konsumerer stadig mer sjømat. I første rekke henger dette sammen med at den globale produksjonen fra fangst og oppdrett øker. Gjennomsnittlig konsum i verden har økt fra 9,1 kilo per person i 1961 til 20,7 kilo per person i 2022. Det fremgår av figur 1. Men nå er det i ferd med å snu.

Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser. I 1961 utgjorde fisk 86 prosent av totalen og skalldyr 14. I 2021 hadde dette endret seg. 74 prosent var fisk og 26 prosent skalldyr. Forbruket av ferskvannsfisk har økt betydelig, mens forbruket av pelagisk fisk og bunnfisk har gått ned. Konsumet av skalldyr har gått opp, likeså forbruket av skjell. Konsumet av blekksprut og akkar har derimot gått tilbake. Nå viser det seg at det totale konsumet av sjømat kanskje ikke øker lenger. Nye rapporter som er lagt frem etter Covid-pandemien tyder i hvert fall på det. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
På tampen fra Provence

Havrommet

Det verste av alt er at mange politikere tror at det alltid...
Månedens Gullfisk

Olav Holst-Dyrnes

Dersom det blir aktuelt å etablere en gullfiskvandre­pokal, har den nye styre­lede­ren i...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå