Hempels kommentar
Forbruket stagnerer!
Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser.
Skrevet av:
Erik HEMPEL
Kommentar av: Erik Hempel
FAO la nylig frem rapporten «The State of World Fisheries and Aquaculture 2024» — populært kalt SOFIA, som viser at verden konsumerer stadig mer sjømat. I første rekke henger dette sammen med at den globale produksjonen fra fangst og oppdrett øker. Gjennomsnittlig konsum i verden har økt fra 9,1 kilo per person i 1961 til 20,7 kilo per person i 2022. Det fremgår av figur 1. Men nå er det i ferd med å snu.
Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser. I 1961 utgjorde fisk 86 prosent av totalen og skalldyr 14. I 2021 hadde dette endret seg. 74 prosent var fisk og 26 prosent skalldyr. Forbruket av ferskvannsfisk har økt betydelig, mens forbruket av pelagisk fisk og bunnfisk har gått ned. Konsumet av skalldyr har gått opp, likeså forbruket av skjell. Konsumet av blekksprut og akkar har derimot gått tilbake. Nå viser det seg at det totale konsumet av sjømat kanskje ikke øker lenger. Nye rapporter som er lagt frem etter Covid-pandemien tyder i hvert fall på det.