Leder
Fem millioner tonn?
Muligheten for å produsere fem millioner tonn laks per år innen 2050 er større i dag enn noen gang.
Redaktør Thorvald Tande
Fem millioner tonn. Våt drøm eller realistisk visjon? Det er jammen ikke godt å si. De naturgitte forholdene er der fremdeles, og kanskje bedre enn aldri før. Golfstrømmen er like vital og livsgivende som den alltid har vært. Med fremveksten av landbasert og offshore oppdrett er det i realiteten ingen grenser for hvor mye laks vi kan produsere i Norge. De neste tredve årene vil det ikke være tilgangen på gode lokaliteter langs norskekysten og i de mange fjordsystemene som bestemmer veksttakten i norsk lakseoppdrett; heller ikke antall lus eller oppdrettslaks på rømmen i norske laksevassdrag. Det vil være tilgangen på kapital, utviklingen i produksjonskostnadene og forbrukernes betalingsvilje. Kanskje skal vi også tilføye tilgangen på fiskefôr.
Den politiske visjonen om å produsere fem millioner tonn laks per år i Norge innen midten av inneværende århundre lever fortsatt. Rett nok under den forutsetning at veksten må skje miljømessig bærekraftig, hvilket neppe er mulig om produksjonen fortsatt skal skje på tradisjonell måte, dvs. i åpne merdanlegg i kystsonen. En nylig undersøkelse viser derfor at mange er i ferd med å miste troen på denne ambisiøse målsettingen. Det hadde vi også gjort om det ikke var for oppdrett på land, oppdrett langt til havs og oppdrett i lukkede systemer. Vi vil faktisk hevde at muligheten for å produsere fem millioner tonn laks per år innen 2050 er større i dag enn noen gang. To forhold vil bli avgjørende: Kan Norge fortsatt være konkurransedyktig og vil det være mulig å selge fem millioner tonn til regningssvarende priser? Svaret på det første spørsmålet er ja dersom produksjonsveksten primært vil skje i sjø. Få, om noen kan matche Norges naturgitte fortrinn på dette området. Svaret på det andre spørsmålet vil avhenge av om offshore oppdrett og oppdrett i lukkede merder kan skje til konkurransedyktige priser. Det gjenstår å se.
Corona-pandemien er en fryktelig katastrofe. For norsk lakseoppdrett kan den få svært positive konsekvenser. All erfaring viser nemlig at få ting driver etterspørselen etter oppdrettslaks mer i været enn sterkt prisfall. I fjor falt eksportprisen på fersk oppdrettslaks fra 76 kroner per kilo i januar til 48 kroner i desember, dvs. med 28 kroner per kilo. Vi snakker om et prisfall på 36-37 prosent. Året under ett falt eksportprisen på fersk laks med nesten fire kroner per kilo. Eksportkvantumet i desember i 2020 var 36 prosent høyere enn i desember 2019. Og i januar i år har vi eksportert over 25 prosent mer laks enn på samme tid i fjor. Verden vil ha laks!
På tross av stengte restauranter og et horeca-marked som i flere perioder falt helt ut, produserte og eksporterte vi mer laks fra Norge enn noen gang i 2020. Ifølge Fiskeridirektoratets biomassestatistikk ble det i fjor slaktet ganske nøyaktig 1,4 millioner tonn laks regnet i rundt vekt. Eksporten, også den regnet i rund vekt, var 1,3 millioner tonn. Begge deler var rekord. I år forventes en produksjonsvekst på 3-5 prosent. Da begynner vi å nærme oss 1,5 millioner tonn.
På mellomlang sikt, la oss si frem til 2030, er det grunn til å forvente 3-5 prosent årlig vekst i produksjonen. Trafikklysmodellen vil gi rundt 2,5 prosent per år. Landbasert produksjon og implementeringen av utviklingstillatelsene, samt utsett av større smolt og følgelig mindre tap i sjøfasen, vil stå for resten. I så fall vil vi produsere et sted mellom 1,8 og 2,3 millioner tonn i 2030. Om vi tar utgangspunkt midt imellom og forutsetter rundt fem prosent årlig vekst deretter passerer vi fem millioner tonn med god margin i 2050.
Prisfall trigger etterspørselen i etablerte markeder. Det bidrar også til å åpne nye markeder og kundegrupper. En ytterligere effekt av corona-pandemien og nedstengte samfunn er dessuten at mange forbrukere har måttet lære seg å tilberede fisken hjemme. Da har de også lært at det knapt finnes enklere og bedre mat å lage til på kjøkkenet enn fersk laks. Noen minutter i en gryte, i ovnen eller på stekepannen gir et svært velsmakende og ikke minst sundt måltid. Når verden igjen normaliserer seg vil dette gi en ekstra og positiv effekt på etterspørselen.
Vi påstår ikke at Norge vil produsere fem millioner tonn laks i 2050. Det vil — som det bør fremgå av denne lederen — avhenge av mange forhold, ikke minst hvor dyktige politikerne vil være til å få på plass gode rammebetingelser. Vi savner f.eks. et regelverk for offshore oppdrett, og det bør snarest komme regler som kan stimulere til oppdrett i lukkede anlegg. Mange er bekymret for tilgangen på fiskefôr. Det er ikke vi. Oppfinnsomheten på dette området er nesten uten grenser, og fem millioner tonn laks i Norge er omtrent null og niks i den store sammenhengen. I år blir det produsert ca. 325 millioner tonn kjøtt og over 100 millioner tonn kylling i verden. Fem millioner tonn laks synes ikke engang på grafene. Det er altså ingen grunn til å miste visjonen om fem millioner tonn av synet!