Ken Hygiene Systems:
80 år og stadig renere
Vi må sikter oss inn mot deler av næringsmiddelindustrien der det er behov for særdeles god hygiene.
Ken Hygiene Systems i danske Brobyværk gir seg ikke før komponentene i filétmaskinen eller på slaktelinjen er helt rene. Det danske selskapet sørger også for rengjøring av instrumenter på laboratoriene i farmasiindustrien. Kravene er de samme. Nå blir overvåkingen og dokumentasjonen bedre.
Håndhygiene er noe vi har lært oss og skjerpet oss på det siste året. Løsningene danske Ken Hygiene Systems tilbyr den norske lakseindustrien, dreier seg om å bedre hygienen uten å bruke hendene.
— Vi leverer oppvaskmaskiner til storkjøkken. Vi arbeider med vask og desinfeksjon av kirurgiske instrumenter til sykehus, og vi har også løsninger for laboratoriene i farmasinæringen. I min avdeling henter vi teknologi fra alle de tre andre sektorene for blant annet å anvende dette i næringsmiddelindustrien, sier salgsdirektør Peter Oxfeldt Røge i Ken Hygiene Systems. Det er i år 80 år siden Kaj E. Nielsen begynte å produsere potetskrellere, i hovedsak til større gårder på Fyn og resten av Danmark.
Den første vaskemaskinen kom i 1948, og vask og desinfeksjon har siden vært bærebjelken.
— Vår utfordring er at vi holder et svært høyt hygienenivå; det har å gjøre med hvor vi kommer fra. Det innebærer at vi må sikte oss inn mot deler av næringsmiddelindustrien der det nettopp er behov for og etterspørsel etter særdeles god hygiene. Det er det blant annet i laksenæringen, legger Røge til.
Vi snakker i mange tilfeller om slaktelinjer eller filétlinjer for laks der mye av utstyret vaskes med skum og for hånd. Men Ken Systems og Peter Oxfeldt Røge er opptatt av de delene det normalt er svært vanskelig å komme til med hånden, som kniver og slanger.
— Disse delene tar man ut av maskinen og har inn i en av våre vaskemaskiner. I stedet for CIP — Clean-in-place, er vår løsning COP: Clean-out-of-place, sier han. I denne vaskeprosessen står altså gullende renhet — og helt rent vann — i høysetet.