Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Lek med tall

Superprofitten er borte!

I fjor passerte vi for første gang 1,4 millioner tonn. De siste ti årene har altså produksjonen økt med 40 prosent.

Figur 1: Eksporten av laks per uke etter kilostørrelse. Prosentandel av totaleksporten. (Kilde: Fish Pool) Figuren viser kun eksporten av fersk laks til Europa solgt i spotmarkedet.
Utgave nr. 2

Det blir gjerne sagt at produksjonen av oppdrettslaks har stått mer eller mindre stille i Norge de siste 8-10 årene. Det stemmer ikke helt. I 2011 passerte næringen for første gang et slaktek­vantum på 1 million tonn laks, regnet i rund vekt. Fem år senere, i 2016, ble det slaktet nesten 1,2 millioner tonn, og siden har slaktekvantumet økt hvert eneste år. I fjor passerte vi for første gang 1,4 millioner tonn. De siste ti årene har altså produksjonen økt med 40 prosent. Sammenlignet med veksten på 1990- og 2000-tallet, henholdsvis 290 og 96 prosent, er 40 pros­ent kanskje ikke så mye å skryte av. Men sammenligner vi med produksjonsveksten i de fleste andre bransjer og næringer i Norge er det aldeles strålende.

Produksjonen fordeler seg ganske likt gjennom året. Fra januar til juli er den månedlige andelen av slaktekvantumet omtrent den samme. Ser vi de siste fem årene under ett har vi slaktet 52,8 prosent av totalen fra januar til og med juli — ganske jevnt fordelt med ca. 7,5 prosent hver måned. Så øker produksjonen. I hver av månedene august til november står slaktekvantumet for ca. 10 prosent av det totale kvantumet per år. Oktober er normalt den måneden vi slakter mest; siden 2016 133.000 tonn i snitt, eller 10,4 prosent av det totale slaktekvantumet. I oktober 2019 ble det slaktet hele 151.500 tonn laks, fortsatt regnet i rund vekt — det høyeste månedskvantumet noen gang. Det nest høyeste var i oktober i fjor med 146.000 tonn.

 

Snittet har vært over 60 kroner per kilo. Det toppet seg i februar i fjor med en spotpris på over 77 kroner. Så fikk vi en ny topp i juli med nesten 66 kroner før nedturen kom.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå