Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Tango med tare!

Annelise Chapman har jobbet på begge sider av Nord-Atlanteren, stort sett med forskning. Norskekysten er et blivende sted, og nå dreier alt seg om å dyrke og etablere et marked for egen tare.

Det er under vann det skjer, og blåser og tau er kjent fra annen sjømatnæring. Men ellers har taredyrking vel så mye til felles med landbruket, og alt avhenger av lyset som trenger ned i van­net. En god stund etter at man har sådd, blir resultatet synlig som på bildet her. (Foto: Annelise Chapman/TANGO Seaweed)
Utgave nr. 2

Annelise Chapman løfter opp enden av kveilen med dyrkingstau og prøver å gi et lynkurs i tilblivelsen av Tango-tare. I hjørnet står komponentene til tørkeanlegget. I hallen to dører bortenfor er man snart ferdig med å støpe gulvet. Ved påsketider skal hall­rommet fylles av nyhøstet butare og sukkertare fra Herøy. Vi er i Tango Seaweeds nye administrasjons- og produksjonslokaler i Haugsbygda i nabokommunen Sande. Det er nesten ikke grenser for ubesvarte spørsmål, men med tanke på at vi snakker om en tyskfødt kvinne med engelskklingende navn og canadisk statsborgerskap, kommer vi likevel ikke utenom:

 

Annelise Chapman er primus motor i Tango Seaweed AS og følger med på alt som skjer. Men hun legger heller ikke skjul på at virksom­heten og utviklingen har vært avhengig av andre krefter med helt annen kompetanse og bakgrunn. (Foto: HMS)

 

— Hvordan endte du her?
— Jeg kommer fra et sted i nærheten av Hannover, langt fra sjø. Gjennom biologistudier kom jeg etter hvert i kontakt med sjøen og livet der. Under et studieår i Wales ble det også marinbiologi, og jeg tok mastergraden og doktorgradsavhandling på øya Sylt lengst nord i Tyskland. Etter å ha jobbet og forsket flere år i Halifax i Canada og dessuten i britiske Plymouth, ble jeg i 2003 hyret av et tysk forskningsinstitutt som forskningsdykker i Ny Ålesund på Svalbard. Prosjektet omhandlet tare. Samtidig traff jeg en fyr fra Ellingsøya, og sunnmøringer er jo ikke så lette å flytte på, svarer remøyværing Chapman med glimt i øyet. Vi begyn­ner å nærme oss en forklaring på at det ble Norge. Men Haugsbyg­da?

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Tango Seaweed AS

Omsetning: 326'

Relaterte saker

Biotech North
Sjømatklynger

Lager gull av blått liv

Biotech North er klyngen for dem som ikke nøyer seg med å...
Robert Eriksson
Tar ordet

Matproduksjonens «stygge andunge»

Høstens store snakkis er utvilsomt grunnrenten.
Tar ordet
Wenche Uksnøy

Fiskebønder à la 2022

Jordbruk og husdyrhold i kombinasjon med inntekter fra fiske har preget den...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå