Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Få tilgang til eksklusiv informasjon. Vi har over 50 år i bransjen.
  • Ta langsiktige valg basert på innsikt i bransjen.
  • Gå aldri glipp av en viktig nyhet.
  • Spar tid – og finn de riktige personene, bedriftene og leverandørene i bransjen.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Norges 35 største fiskebåtrederier

Hempels kommentar

Bjarnasons kommentar

Lek med tall

Månedens Gullfisk

Norske lakseslakterier

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Bok på kroken

INGES hjørne

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Lov og Rett

Tango med tare!

Annelise Chapman har jobbet på begge sider av Nord-Atlanteren, stort sett med forskning. Norskekysten er et blivende sted, og nå dreier alt seg om å dyrke og etablere et marked for egen tare.

Det er under vann det skjer, og blåser og tau er kjent fra annen sjømatnæring. Men ellers har taredyrking vel så mye til felles med landbruket, og alt avhenger av lyset som trenger ned i van­net. En god stund etter at man har sådd, blir resultatet synlig som på bildet her. (Foto: Annelise Chapman/TANGO Seaweed)
Utgave nr. 2

Annelise Chapman løfter opp enden av kveilen med dyrkingstau og prøver å gi et lynkurs i tilblivelsen av Tango-tare. I hjørnet står komponentene til tørkeanlegget. I hallen to dører bortenfor er man snart ferdig med å støpe gulvet. Ved påsketider skal hall­rommet fylles av nyhøstet butare og sukkertare fra Herøy. Vi er i Tango Seaweeds nye administrasjons- og produksjonslokaler i Haugsbygda i nabokommunen Sande. Det er nesten ikke grenser for ubesvarte spørsmål, men med tanke på at vi snakker om en tyskfødt kvinne med engelskklingende navn og canadisk statsborgerskap, kommer vi likevel ikke utenom:

 

Annelise Chapman er primus motor i Tango Seaweed AS og følger med på alt som skjer. Men hun legger heller ikke skjul på at virksom­heten og utviklingen har vært avhengig av andre krefter med helt annen kompetanse og bakgrunn. (Foto: HMS)

 

— Hvordan endte du her?
— Jeg kommer fra et sted i nærheten av Hannover, langt fra sjø. Gjennom biologistudier kom jeg etter hvert i kontakt med sjøen og livet der. Under et studieår i Wales ble det også marinbiologi, og jeg tok mastergraden og doktorgradsavhandling på øya Sylt lengst nord i Tyskland. Etter å ha jobbet og forsket flere år i Halifax i Canada og dessuten i britiske Plymouth, ble jeg i 2003 hyret av et tysk forskningsinstitutt som forskningsdykker i Ny Ålesund på Svalbard. Prosjektet omhandlet tare. Samtidig traff jeg en fyr fra Ellingsøya, og sunnmøringer er jo ikke så lette å flytte på, svarer remøyværing Chapman med glimt i øyet. Vi begyn­ner å nærme oss en forklaring på at det ble Norge. Men Haugsbyg­da?

Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Nevnt i artikkelen

Tango Seaweed AS

Omsetning: 326'

Relaterte saker

Geir Ove Ystmark
Tar ordet

Nok en utvalgsrapport i rekken?

Det er på tide å gi fiskeripolitikken et industrielt innhold!
Frode Blakstad
Tar ordet

Styrearbeid:
Beslutninger med konsekvenser

Jeg er over gjennomsnittlig interessert i styrearbeid og har brukt mesteparten av...
Tar ordet
Wenche Uksnøy

Eksport-potensial for pølse med hint av hav

Klimavennlig mat til en økende verdensbefolkning.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå