Nyheter fra Nofima
Taredyrking — en fantastisk mulighet
Artikkelen er skrevet av seniorforsker Philip James og postdoktor Xinxin Wang. (Foto: Nofima) |
Potensialet for å dyrke tare i områder med kjølig sjøvann og lange dager om sommeren, som i Nord-Norge, er stort. Ettersom dyrking av tare er en relativt ny næring i Norge og deler av Europa, er det fortsatt mange hindringer som må overvinnes før produksjonen kan oppskaleres og bli kommersielt levedyktig. Det er i dag bare et fåtall aktive produksjonssteder i Norge, og de er hovedsakelig konsentrert rundt kystområdene i Sør- og Midt-Norge. Det er imidlertid også stort potensial for taredyrking i Nord-Norge. Derfor har Nofima-forskere nå fokus på bærekraftig verdiskaping fra tareproduksjon i nord.
Verdens største havbruksressurs
Selv om makroalger, altså tang og tare, er relativt nytt i havbruksøyemed i Europa, utgjør det grunnlaget for den største havbrukssektoren i verden målt i volum. Det finnes tre typer makroalger: brunalger, rødalger og grønnalger. Selv om det finnes et stort spekter av arter innenfor disse gruppene — rundt 10.500 har blitt beskrevet, konsentreres den kommersielle produksjonen om ni slekter, herunder kjente arter som japansk tare, nori og wakame.