Therese Tande kommenterer
Langt fra uproblematisk!
Om seksuell trakassering, varslingskultur og "tone at the top"
Kommentar av Therese Tande
Varslingssaken om seksuell trakassering i Fiskarlaget og tilbakemeldingene fra flere av sjømatorganisasjonene om håndteringen av slike saker, vitner om at sjømatbransjen har en vei å gå for å sikre seg mot #metoo. Det er nærliggende å tro, at så lenge man har retningslinjer som slår fast at seksuell trakassering er fullstendig uakseptabelt og gode rutiner for varsling, vil slik virksomhet slås hardt ned på. Derfor er det gledelig at de organisasjonene som mangler etiske retningslinjer, rutiner og sanksjonsmuligheter i dag, nå tar tak i dette. Alle er enige i at seksuell trakassering er uakseptabelt. Men det er på papiret. Og dessverre er ikke det nok. Selv når tilsynelatende alt er «på stell», koker det til syvende og sist ned i kunnskap, kulturelle normer og verdier.
Seksuell trakassering på jobb
Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet. Det omfatter alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing og berøring til seksuelle overgrep. Det kan skje på arbeidsplassen i arbeidstiden eller utenfor, f.eks. på julebord, årsmøtemiddager, arbeidsreiser eller i sosiale medier. Uønsket seksuell oppmerksomhet trenger ikke skje flere ganger. Et enkeltstående tilfelle er nok. Ubalanse i styrkeforholdet eller maktforholdet mellom de involverte partene, skjerper alvoret i saken.
Seksuell trakassering er forbudt etter arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven. Det kan også være straffbart. Ifølge Riksadvokaten blir bare 1 av 10 seksuelle overgrep anmeldt. Over 80 prosent blir henlagt, og kun 1 av 10 ender med fellende dom. Dette er fakta man bør ha kjennskap til i møter med varsler om seksuelle overgrep.
Ifølge arbeidstilsynet har arbeidsgiver plikt til å forebygge, kartlegge, risikovurdere, sette i verk konkrete tiltak og gi informasjon og opplæring, følge opp hendelser og sørge for nulltoleranse. Nulltoleranse betyr at det ikke er lov til å bedrive noen form for seksuell trakassering. Uønskede seksuelle slengbemerkninger, «litt» tafsing eller andre seksuelle overgrep hører altså ikke hjemme på en arbeidsplass.