Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2021

Lukk

NF's blå

Leder

INGES hjørne

Lek med tall

Meningspanelet

Tar ordet

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Før stortingsvalget 2021

Fjordlandet

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Østensjøs kommentar

Therese Tande kommenterer

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Duellen

På tampen fra Provence

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

60 år i sjømatnæringen

Fisk og Forskning

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Therese Tande kommenterer

Langt fra uproblematisk!

Om seksuell trakassering, varslingskultur og "tone at the top"

Hvordan varslere blir møtt er avgjørende for at også andre kri­tikkverdige forhold kommer frem. Da holder det ikke bare å skrive det ned et sted. For å sikre en god og trygg organisasjonskultur kreves tiltak. Arbeidsgiver har plikt til å forebygge, risikovur­dere, sette i verk konkrete tiltak, gi informasjon, følge opp hendelser og sørge for nulltoleranse. Hvis alt er «på stell» bør det aldri bli nødvendig å sette hånden advarende frem.

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist
Utgave nr. 3

Kommentar av Therese Tande

Kommentar av Therese Tande

Varslingssaken om seksuell trakassering i Fiskarlaget og tilbake­meldingene fra flere av sjømatorganisasjonene om håndteringen av slike saker, vitner om at sjømatbransjen har en vei å gå for å sikre seg mot #metoo. Det er nærliggende å tro, at så lenge man har retningslinjer som slår fast at seksuell trakassering er fullstendig uakseptabelt og gode rutiner for varsling, vil slik virksomhet slås hardt ned på. Derfor er det gledelig at de organ­isasjonene som mangler etiske retningslinjer, rutiner og sanks­jonsmuligheter i dag, nå tar tak i dette. Alle er enige i at seksuell trakassering er uakseptabelt. Men det er på papiret. Og dessverre er ikke det nok. Selv når tilsynelatende alt er «på stell», koker det til syvende og sist ned i kunnskap, kulturelle normer og verdier.

 

 

Seksuell trakassering på jobb

Seksuell trakassering er uønsket seksuell oppmerksomhet. Det omfatter alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende, simulering av seksuelle bevegelser, klåing, tafsing og berøring til seksuelle overgrep. Det kan skje på arbeidsplassen i ar­beidstiden eller utenfor, f.eks. på julebord, årsmøtemiddager, arbeidsreiser eller i sosiale medier. Uønsket seksuell oppmerk­somhet trenger ikke skje flere ganger. Et enkeltstående tilfelle er nok. Ubalanse i styrkeforholdet eller maktforholdet mellom de involverte partene, skjerper alvoret i saken.

Seksuell trakassering er forbudt etter arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven. Det kan også være straff­bart. Ifølge Riksadvokaten blir bare 1 av 10 seksuelle overgrep anmeldt. Over 80 prosent blir henlagt, og kun 1 av 10 ender med fellende dom. Dette er fakta man bør ha kjennskap til i møter med varsler om seksuelle overgrep.

Ifølge arbeidstilsynet har arbeidsgiver plikt til å forebygge, kartlegge, risikovurdere, sette i verk konkrete tiltak og gi informasjon og opplæring, følge opp hendelser og sørge for nulltoleranse. Nulltoleranse betyr at det ikke er lov til å bedrive noen form for seksuell trakassering. Uønskede seksuelle slengbemerkninger, «litt» tafsing eller andre seksuelle overgrep hører altså ikke hjemme på en arbeidsplass.

 

 

«Men det må da være lov til å prøve seg?» Nei! Noen ganger er det faktisk ikke lov til å prøve seg. Og har man en sentral rolle med mye makt, skal terskelen være ekstra høy. Da skal man gå foran som god rollemodell. Hvis ikke, har man ingenting i ledervervet å gjøre.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Charles Aas

Gullfisken går til årets minst uventede opprykk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå