Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2022

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Leder

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Leder

Månedens intervju

Hempels kommentar

Cud Cluster

Bjarnasons kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Duellen

Ferdigsnakka

Leder

Sideblikk

Ikke i en skuff!

«Alle» er enige om at det er tid for handling. Lønnsomhet, bearbeidingsgrad og kamp om råstoff er gode argumenter. Tilføy grønn omstilling, fiskekriminalitet og dis­triktspolitikk, og stemningen er satt.

Publisert: 27. juni 2022

I DESEMBER 2014 OVERLEVERTE Sjømatindustriutvalget, ledet av professor Ragnar Tveterås, NOU 2014:16 «Sjømatindustri­en». Da høringsfristen gikk ut hadde over 80 instanser gitt svar. Flere påpekte at sjømatindustriutvalget så mer på fiskerinæringen og fiskeflåten enn på sjømatindustrien, og at mange av forslagene ikke hadde politisk fotfeste. Utvalget foreslo å oppheve lever­ings-, bearbeidings- og aktivitetspliktene. Videre foreslo fler­tallet i utvalget at sjømatindustrien kunne eie fiskekvoter for å «utvikle konkurransefortrinn knyttet til økonomisk organisering», og at førstehåndsmarkedet for villfisk skulle foregå gjennom en nøytral markedsplass. Mindretallet anbefalte at fiskesalgslagslo­va skulle bestå, men at styresammensetning eventuelt kunne just­eres. For verdikjeden for oppdrettslaks vektla utvalget mulighe­tene for en jevn og forutsigbar bærekraftig vekst, bare begrenset av hensynet til miljø og fiskevelferd. Siden har vi fått en ordning med utviklingskonsesjoner, landbasert matfiskoppdrett, satsing mot offshore oppdrett og trafikklyssystemet.

For fiskeindustrien har det imidlertid skjedd lite. Horisontal og vertikal integrering, konkurranse og markedstilpasning var nøkkelord hos Tveterås, men viste seg å være alt for liberalt. Rett nok har det kommet flere utvalg, utredninger og anbefalinger for fiskeindustrien, men lønnsomheten er fortsatt for lav, bear­beidingsgraden synkende, kampen om råstoffet økende og marked­stilgangen stadig mer krevende.

PÅ KVINNEDAGEN 8. MARS I ÅR overleverte et nytt sjømatindustriut­valg ledet av dekan Kathrine Tveiterås en rapport om grønn verdis­kaping og økt bearbeiding i sjømatindustrien. «Bearbeidingsutval­gets» rapport ble umiddelbart sendt på høring. Der Tveteråsut­valget ble kritisert for å kaste ballen for høyt, har dette utvalget kommet med 32 konkrete anbefalinger som ligger innenfor det utvalget definerer som realpolitisk mulig. Flere av tiltakene oppleves som «et skritt på veien». Man kunne gått lenger, men da kommer man ingen vei. Bearbeidingsutvalget har bestrebet seg på å IKKE havne i en skuff!

Den 1. juni gikk høringsfristen ut. Da var det kommet 22 høringssvar med til sammen over 52.000 ord. Det høres mye ut, men er hele 50 færre høringssvar enn Tveiterås-utvalget utløste. Samtidig virker oppslutningen denne gangen å være langt bredere, og man samles også om flere av forslagene. «Alle» er enige om at det er tid for handling. Lønnsomhet, bearbeidingsgrad og kamp om råstoff er gode argumenter. Tilføy grønn omstilling, fiskekriminalitet og dis­triktspolitikk, og stemningen er satt.

I høringssvarene er det støtte til de fleste av forslagene, og min spådom er at mange av de 32 tiltakene vil kunne gjennomføres uten for mye ståhei. Fiskarlaget, Fiskebåt, Fiskarlaget Nord, Kystfiskarlaget og Norsk Villfisk har lagt seg på en konstruktiv linje, selv om også Tveiterås roter i «fiskernes bedd». Ikke overraskende går samtlige imot forslaget om «utviklingskvoter» for fiskeindustrien. Det tror jeg likevel kommer, i en eller annen form. De er naturligvis også kritiske til de syv forslagene som påvirker salgslagene, men pragmatiske nok til å stille seg bak forslaget om et årlig «forventningsbrev» fra departementet til salgslagene. At omsetningsplattformen vil bli mer nøytral i årene som kommer er uunngåelig.

PELAGISK FORENING HAR EN litt mer kritisk tilnærming, og oppsum­merer godt hva mange i flåteleddet tenker:
«Pelagisk Forening er undrande til at eit utval tungt represen­tert av fiskeindustrinæringa, og utan ein einaste fiskar som medlem, går inn for inngripande endringar på fiskarsida. Eit utval utan medlemmar som er fiskarar bør sjølvsagt ikkje vektleg­gast når det gjeld spørsmål på fiskarsida. Pelagisk Forening vil gje uttrykk for at utvalet med fordel kunne vore meir konkrete på kva landindustrien sjølv bør gjera for å auka graden av tilverk­ing i Noreg.»

At fiskeindustrien foreslår endringer på fiskersiden som kan ha betydning for dem, skulle bare mangle. Men jeg er enig i at utvalget med fordel kunne vist til flere tiltak fiskeindustrien selv kan gjøre. Inntrykket etter flere år med utredninger, utvalg og skuffer, er dessverre at rammebetingelsene fiskeindustrien jobber under ikke legger til rette for dette i tilstrekkelig grad. Det kan vi forhåpentligvis få en endring på nå!

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå