Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2022

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Leder

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Leder

Månedens intervju

Hempels kommentar

Cud Cluster

Bjarnasons kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Duellen

Ferdigsnakka

Bjarnasons kommentar

Positiv utvikling på Island

Kravet om økt kvalitet fra de markedene som betaler best, har gjort det nødven­dig for hele næringen å prioritere kvaliteten på en helt annen måte enn før.

Vi finner dem på Island også; båter som er tatt ut av fiske for å øke lønnsomheten i flåten. De siste 40 årene har det skjedd en liten revolusjon i fiskerinæringen på sagaøya, mener vår faste spaltist Pétur Bjarnason.

Skrevet av:

Petur Bjarnason

Publisert: 27. juni 2022

Utformingen av kvotesystemet har mer enn noe kjennetegnet fisker­i-forvaltningen på Island de siste 40 årene. Som i Norge har man også her forskjellige meninger om systemet er godt eller ikke. For egen del vil jeg hevde at det generelt er bred enighet om at vi har valgt en riktig måte å forvalte fiskeriene på. Det tilsier også meningsmålingene. Den store uenigheten i fiskeridebatten på Island er knyttet til hvordan man skal dele det økonomiske utbyt­tet av fiskeriene mellom deltakerne. Altså mellom fiskerne på den ene siden og eierne, dvs. allmenheten på den andre. Det er også uenighet om hvorvidt den opprinnelige tildelingen av kvoteret­tighetene skjedde på en rettferdig måte.

Men uansett hva man måtte mene om kvotesystemet, må man erkjenne at kvaliteten på den fisken som bringes på land og den sjømaten som produseres er langt bedre enn før.

På dette området har det skjedd en liten revolusjon siden 1980-tallet. Selv om man krangler om i hvilken grad kvotesystemet skal ha æren for denne utviklingen, kan man ikke komme bort i fra at kvotesystemet har økt mulighetene for å planlegge driften og dermed prioritere kvalitet. Generelt kan man si at kravet om økt kvalitet fra de markedene som betaler best, har gjort det nødven­dig for hele næringen å prioritere kvaliteten på en helt annen måte enn før. Ny kunnskap og bedre teknologiske løsninger har også gjort dette mulig. Takket være teknisk utvikling, forskning og opplæring både fra offentlig hold og i regi av næringen selv, kan man i dag legge stor vekt på ferskhet og kvalitet i alle ledd av verdikjeden.

Matis


Matis er navnet på den offentlige institusjonen som driver mat­vareforskning på Island. Den ble etablert i 2006 gjennom sammens­låingen av flere institusjoner innenfor ulike grener av matvare-industrien. Den største av disse var Fiskindustriens forskning­sinstitut, som ble etablert allerede på 1930-tallet i et samar­beid mellom bransjen og Islands universitet. Initiativet kom fra Fiskifelag Islands, som på mange måter tilsvarer Fiskeridirektor­atet i Norge.

Professor Sigurjon Arason (t.h) pensjonerte seg i fjor. I den forbindelse arrangerte Universitetet på Island et seminar for å hedre den avgåtte professoren.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå