Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2022

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Leder

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Leder

Månedens intervju

Hempels kommentar

Cud Cluster

Bjarnasons kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Duellen

Ferdigsnakka

Ferdigsnakka

Lene Frost Andersen

Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med å spise fisk.

Det er lite nytt under solen. VKM anbefaler fortsatt fisk til middag 2-3 ganger i uken og fisk som pålegg. Det tilsvarer 300-450 gram fisk per uke, og betyr at de aller fleste av oss bør spise mer fisk.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Publisert: 27. juni 2022

Siden 2006 har Lene Frost Andersen vært professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap og fra 2017 også leder ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo. Lene har doktorgrad i ernæring og hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er ernæring og kostholdsforskning. Hun er nestleder i faggruppen for ernæring, og har ledet arbeidet med den nye risikovurderingen om fisk og sjømat i kostholdet som nylig ble offentliggjort. (Foto: VKM)

Danskfødte Lene Frost Andersen er utvilsomt viktig for norsk fisk — for dem som gir råd om fisk, for dem som lever av fisk og for dem som spiser den. Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med det — å spise fisk. Bak dette svaret står tidenes støvsuging av vitenskapelig litteratur om nettopp fisk og helse.

Vi, som jo lever av fisk i mer enn én forstand, var forberedt på dommedag light. At fisk er sunt har vært et mantra, et fundament. Forskingen på Omega 3-oljer har vært med på å underbygge det hele. De statlige kostholdsrådene har vært med på å gjøre et virke i næringen meningsfullt, og styrket den gode følelsen etter et skikkelig fiskemåltid. Men i disse tider kan jo ingenting tas for gitt. Ny forsking kaster gammel om kull. Er det nå så sikkert at Omega 3 er en gave til menneskeheten? Hva innebærer nye tåle­grenser for dioksin og andre bad boys? Er forskingen bak rådene uavhengig og er det i det hele tatt mulig å uttale seg med vis­shet om hva som er sunt for moderne mennesker?

Dommedag ble det heldigvis ikke. Vi snakker altså om den nytte- og risikovurderingen Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) la frem tidligere denne måneden. Hovedkonklusjonen var enkel: «En ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold viser at rådet om et inntak på 300-450 gram fisk i uken står seg godt.»

Ifjor høst overtok Harald Gjein (67) som direktør i Vitenskapsko­miteen for mat og miljø (VKM). Han er utdannet veterinær med doktorgrad fra Norges veterinærhøgskole, og har vært direktør for Veterinærinstituttet, adm. direktør for Mattilsynet og spesial­rådgiver i Landbruks- og matdepartementet. (Foto: Mattilsynet)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå