Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Få tilgang til eksklusiv informasjon. Vi har over 50 år i bransjen.
  • Ta langsiktige valg basert på innsikt i bransjen.
  • Gå aldri glipp av en viktig nyhet.
  • Spar tid – og finn de riktige personene, bedriftene og leverandørene i bransjen.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2022

Lukk

NF's blå

INGES hjørne

Meningspanelet

Frode Blakstad

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Leder

Høyviks kommentar

Brev fra leserne

Månedens intervju

Hempels kommentar

Ferdigsnakka med

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

INGES hjørne

Ferdigsnakka med

Ferdigsnakka med

Lene Frost Andersen

Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med å spise fisk.

Det er lite nytt under solen. VKM anbefaler fortsatt fisk til middag 2-3 ganger i uken og fisk som pålegg. Det tilsvarer 300-450 gram fisk per uke, og betyr at de aller fleste av oss bør spise mer fisk.
Publisert: 27. juni 2022

Siden 2006 har Lene Frost Andersen vært professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap og fra 2017 også leder ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo. Lene har doktorgrad i ernæring og hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er ernæring og kostholdsforskning. Hun er nestleder i faggruppen for ernæring, og har ledet arbeidet med den nye risikovurderingen om fisk og sjømat i kostholdet som nylig ble offentliggjort. (Foto: VKM)

Danskfødte Lene Frost Andersen er utvilsomt viktig for norsk fisk — for dem som gir råd om fisk, for dem som lever av fisk og for dem som spiser den. Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med det — å spise fisk. Bak dette svaret står tidenes støvsuging av vitenskapelig litteratur om nettopp fisk og helse.

Vi, som jo lever av fisk i mer enn én forstand, var forberedt på dommedag light. At fisk er sunt har vært et mantra, et fundament. Forskingen på Omega 3-oljer har vært med på å underbygge det hele. De statlige kostholdsrådene har vært med på å gjøre et virke i næringen meningsfullt, og styrket den gode følelsen etter et skikkelig fiskemåltid. Men i disse tider kan jo ingenting tas for gitt. Ny forsking kaster gammel om kull. Er det nå så sikkert at Omega 3 er en gave til menneskeheten? Hva innebærer nye tåle­grenser for dioksin og andre bad boys? Er forskingen bak rådene uavhengig og er det i det hele tatt mulig å uttale seg med vis­shet om hva som er sunt for moderne mennesker?

Dommedag ble det heldigvis ikke. Vi snakker altså om den nytte- og risikovurderingen Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) la frem tidligere denne måneden. Hovedkonklusjonen var enkel: «En ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold viser at rådet om et inntak på 300-450 gram fisk i uken står seg godt.»

Ifjor høst overtok Harald Gjein (67) som direktør i Vitenskapsko­miteen for mat og miljø (VKM). Han er utdannet veterinær med doktorgrad fra Norges veterinærhøgskole, og har vært direktør for Veterinærinstituttet, adm. direktør for Mattilsynet og spesial­rådgiver i Landbruks- og matdepartementet. (Foto: Mattilsynet)
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Relaterte saker

Historiske godbiter

Å finne fisk fra fly

En av firmaets ansatte ble plukket ut for å være med opp...

Norges 45 største oppdrettsfirma

Bare i fjor økte produksjonen av laks og ørret med 10 prosent,...
Historiske godbiter

Om telegrafi i fiskeriene:
Et hundreårsminne

Da MK «Vikertangen» sommeren 1922 drev småhvalfangst utenfor Mørekysten, var båten utstyrt...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå