Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2022

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Leder

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Leder

Månedens intervju

Hempels kommentar

Cud Cluster

Bjarnasons kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Duellen

Ferdigsnakka

Hempels kommentar

Skylapper og navlebeskuing

Vi ser frem til årets messe med ekstra spenning. Omsider skal vi få en skik­kelig, gammeldags messe med personlig fremmøte

Noen og enhver kan gå i den fella å tro at man selv er suveren; at ingen andre er smartere eller mer innovativ. Navlebeskuelse har vært en populær øvelse siden tidenes morgen. Det er sikkert en effektiv strategi for å styrke eget ego, men gir sjelden gode resultater på sikt. Navlebeskuere havner som oftest på etters­kudd.
Publisert: 27. juni 2022

NOR-FISHING 2022 NÆRMER SEG MED stormskritt. For oss som står midt oppi det er forsommeren spesielt hektisk. Så får vi en liten pust i bakken i juli, før det braker løs i august. Vi ser frem til årets messe med ekstra spenning. Omsider skal vi få en skik­kelig, gammeldags messe med personlig fremmøte og mange uformelle samtaler over en kopp kaffe eller en øl. Vi har savnet dette. Vi er så inderlig lei av Teams-møter og folk vi bare ser på skjermen en kort stund, og så stirrer vi igjen i veggen på hjemmekontoret. Nei, nå skal det bli «networking», personlig kontakt og mye utveksling av idéer.

Likevel er jeg litt bekymret. Jeg er bekymret for at næringen globalt jobber med skylapper. At den ser bare det som er nærmest. At den ikke løfter blikket og skuer til naboen og hva han — eller for all del hun; jeg må jo være politisk korrekt — driver med. Norge er et lite land som i århundrer har vært avhengig av kontakt med omverdenen. Vi har eksportert fisk siden før viking­tiden. Vi har hatt kontakt med andre kulturer så lenge vi kan se tilbake i historien. Men er andre land like opptatt av sin omver­den?

Jeg leste nylig en artikkel som var basert på intervjuer under årets Seafood Expo North America-messe i Boston. Den refererte til en paneldiskusjon om «Transforming Aquaculture: The Future of Seafood Must Include Innovations». Innledningssetningen i artik­kelen lød slik: «Havbruksinnovasjoner vil være nøkkelen til sjømatindustriens fremtid, og fremtiden for å brødfø menneskehe­ten.» Jeg kunne ikke vært mer enig.

Men jeg ble sjokkert da jeg leste at intervjuobjektene hadde et totalt og begrenset amerikansk og nordamerikansk perspektiv. Noen av uttalelsene var gamle nyheter for de av oss som er aktive i Europa, Asia og Afrika. For eksempel hevdet en av intervjuobjek­tene at østersoppdrett var en ny aktivitet, og at denne hadde hatt en bemerkelsesverdig utvikling de siste ti årene. Inter­vjuobjektet visste åpenbart ingenting om europeisk, afrikansk eller asiatisk skalldyrkultur. I disse regionene har oppdrett av østers og skalldyr vært en enorm aktivitet i mange, mange tiår.

DET ER ÅPENBART BEHOV FOR EN bredere orientering, for deling av kunnskap og teknologi på tvers av landegrensene. Heldigvis ser vi noen initiativ som sikter mot nettopp dette. Michael New’s ini­tiativ «Aquaculture without Frontiers» er et utmerket eksempel. Det samme er William Leschen’s «Sarnissa African Aquaculture»-nettverk. En rekke forskere reiser verden rundt og sprer sin egen ekspertise, men henter også hjem verdifull ny informasjon fra personer og eksperter de er i kontakt med. Dessverre kan ikke alle reise verden rundt slik en del forskere gjør. Men vi trenger åpenbart mer enn det som gjøres i dag.

I august møtes vi i Trondheim på nytt. Denne gangen under fanen til «Nor-Fishing». Erik Hempel ønsker seg mange flere utlendinger — både som utstillere og besøkende. Her fra fjorårets Aqua Nor. (Foto: Thv Tande)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå