Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2022

Lukk

NF's blå

Månedens Gullfisk

Leder

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Leder

Månedens intervju

Hempels kommentar

Cud Cluster

Bjarnasons kommentar

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Duellen

Ferdigsnakka

Laks i lukket:
Status og veien videre?

Om næringen ikke løser utfordringene med lakselus, rømming og produksjonstap, er en overgang til lukket rett og slett uunngåelig.

Lukket matfiskoppdrett på land er i vinden som aldri før — også i Norge. Mange har store planer og flotte datategninger. Men derfra til slakteklar fisk er en hel liten evighet både av tid og penger. Baring Farsund AS er et av selskapene med store vyer. Tanken er å produsere 24.000 tonn per år laks i dette anlegget. (Ill: Baring Farsund)
Publisert: 27. juni 2022

Vår redaktør er blant dem som tror at fremtiden tilhører lukket matfiskproduksjon av laks — i sjø og på land. Det vil mange oppdrettere mislike. Men om næringen ikke løser utfordringene med lakselus, rømming og produksjonstap, er en overgang til lukket rett og slett uunngåelig.

I 2007 — altså for 15 år siden — tiden løper så alt for fort, besøkte vi Ramme Gård utenfor Hvitsten i Vestby kommune, like sør for Oslo. Mange av leserne vet det sikkert, men Ramme Gård er liksom øyenstenen til Petter Olsen — eller Petter Halfdan Rudolf Fredrik Olsen for å være helt korrekt, yngre bror til Fred Olsen, og han som for noen år siden solgte en utgave av Edvard Munchs «Skrik» for den nette sum av 120 millioner dollar, den gangen ca. 700 millioner norske kroner. Hadde han solgt til samme pris i dag ville salgssummen ha vært over 1,1 milliarder omregnet i kroner, men det er en annen sak. Kanskje burde han ha ventet.

Det mange av leserne neppe vet, er at Petter Olsen er en såkalt «deadhead». Han er altså blodfan av den psykedeliske rockegruppa «Greatful Dead», og i 2007 hadde han invitert Bob Weir, «Grateful Dead»s legendariske sanger og gitarist til Ramme Gård for å spille. En av dem vi møtte denne søndags ettermiddagen i 2007 var av alle Kurt Oddekalv. Han og Petter Olsen var godt kjente. Den steinrike skipsrederarvingen var en av mange økonomiske bidragsy­tere til Norges Miljøvernforbund.

Vi kom i snakk med Kurt’n, og som vanlig tok det ikke lang tid før vi begynte å krangle om norsk lakseoppdrett. «Få dritten på land», argumenterte den hardtslående miljøaktivisten, eller i det minste over i lukkede anlegg i sjø. Det første oppfattet vi den gangen som utopi. Det andre hadde vi heller ikke særlig trua på. Kurt’n var derimot skråsikker på at norske politikere ville pålegge lukkede oppdrettsanlegg senest i løpet av de neste seks-syv årene. Vi var like overbevist om det motsatte. Resultatet ble følgelig et veddemål om en kasse utsøkt rødvin.

Påbud om lukket?


Som alle vet i dag; det veddemålet vant vi og vinen er drukket opp for lengst. Men om Kurt Oddekalv fortsatt hadde vært blant oss og foreslått et tilsvarende veddemål i dag, hadde vi ikke tatt imot. I dag tror vi nemlig at det er en stor sjanse for at det vil komme et påbud om lukkede eller i det minste semilukkede anlegg i sjø innen slutten av 2020-tallet.

Det er tre hovedgrunner til dette. For det første at næringen, på tross av voldsom innsats og enorme utgifter, ikke har klart å gjøre noe fundamentalt med luseproblemet. Vi er rett og slett i tvil om man noen gang klarer å løse dette dersom vi skal fort­sette med å produsere laksen i åpne sjømerder. Vi må altså finne nye teknologiske løsninger som kan eliminere lakselusa som et miljømessig problem i norsk fiskeoppdrett. Dernest foregår det i dag en intens og målrettet forskning og utvikling nettopp på lukkede eller semilukkede anlegg i sjø. Denne utviklingen vil skyte ytterligere fart når den nye ordningen med miljøtillatelser kommer på plass. Flere selskaper er allerede kommet langt, og det er også aktører som er godt i gang med produksjon og slakting av fisk produsert i slike anlegg. Ballen har definitivt begynt å rulle. Og som alle vet; den vil som oftest bare rulle fortere og fortere.

I slutten av mai kom 340 personer til Oslo for å være med på konferansen «Lukket lakseoppdrett i sjø og på land». Denne artik­kelen er en noe justert utgave av det foredraget vår redaktør holdt på konferansen. (Foto: Thv Tande)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå