Ferdigsnakka med
Lene Frost Andersen
Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med å spise fisk.
Skrevet av:
Hans Morten Sundnes
Danskfødte Lene Frost Andersen er utvilsomt viktig for norsk fisk — for dem som gir råd om fisk, for dem som lever av fisk og for dem som spiser den. Ekspertgruppen hun har ledet er enig om at vi bør fortsette med det — å spise fisk. Bak dette svaret står tidenes støvsuging av vitenskapelig litteratur om nettopp fisk og helse.
Vi, som jo lever av fisk i mer enn én forstand, var forberedt på dommedag light. At fisk er sunt har vært et mantra, et fundament. Forskingen på Omega 3-oljer har vært med på å underbygge det hele. De statlige kostholdsrådene har vært med på å gjøre et virke i næringen meningsfullt, og styrket den gode følelsen etter et skikkelig fiskemåltid. Men i disse tider kan jo ingenting tas for gitt. Ny forsking kaster gammel om kull. Er det nå så sikkert at Omega 3 er en gave til menneskeheten? Hva innebærer nye tålegrenser for dioksin og andre bad boys? Er forskingen bak rådene uavhengig og er det i det hele tatt mulig å uttale seg med visshet om hva som er sunt for moderne mennesker?
Dommedag ble det heldigvis ikke. Vi snakker altså om den nytte- og risikovurderingen Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) la frem tidligere denne måneden. Hovedkonklusjonen var enkel: «En ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold viser at rådet om et inntak på 300-450 gram fisk i uken står seg godt.»