Bjarnasons kommentar
Positiv utvikling på Island
Kravet om økt kvalitet fra de markedene som betaler best, har gjort det nødvendig for hele næringen å prioritere kvaliteten på en helt annen måte enn før.
Skrevet av:
Petur Bjarnason
Utformingen av kvotesystemet har mer enn noe kjennetegnet fiskeri-forvaltningen på Island de siste 40 årene. Som i Norge har man også her forskjellige meninger om systemet er godt eller ikke. For egen del vil jeg hevde at det generelt er bred enighet om at vi har valgt en riktig måte å forvalte fiskeriene på. Det tilsier også meningsmålingene. Den store uenigheten i fiskeridebatten på Island er knyttet til hvordan man skal dele det økonomiske utbyttet av fiskeriene mellom deltakerne. Altså mellom fiskerne på den ene siden og eierne, dvs. allmenheten på den andre. Det er også uenighet om hvorvidt den opprinnelige tildelingen av kvoterettighetene skjedde på en rettferdig måte.
Men uansett hva man måtte mene om kvotesystemet, må man erkjenne at kvaliteten på den fisken som bringes på land og den sjømaten som produseres er langt bedre enn før.
På dette området har det skjedd en liten revolusjon siden 1980-tallet. Selv om man krangler om i hvilken grad kvotesystemet skal ha æren for denne utviklingen, kan man ikke komme bort i fra at kvotesystemet har økt mulighetene for å planlegge driften og dermed prioritere kvalitet. Generelt kan man si at kravet om økt kvalitet fra de markedene som betaler best, har gjort det nødvendig for hele næringen å prioritere kvaliteten på en helt annen måte enn før. Ny kunnskap og bedre teknologiske løsninger har også gjort dette mulig. Takket være teknisk utvikling, forskning og opplæring både fra offentlig hold og i regi av næringen selv, kan man i dag legge stor vekt på ferskhet og kvalitet i alle ledd av verdikjeden.
Matis
Matis er navnet på den offentlige institusjonen som driver matvareforskning på Island. Den ble etablert i 2006 gjennom sammenslåingen av flere institusjoner innenfor ulike grener av matvare-industrien. Den største av disse var Fiskindustriens forskningsinstitut, som ble etablert allerede på 1930-tallet i et samarbeid mellom bransjen og Islands universitet. Initiativet kom fra Fiskifelag Islands, som på mange måter tilsvarer Fiskeridirektoratet i Norge.