Sundnes kommentar
Pukkellakspustepause
— så lenge det varer!
Før hadde vi Haisommer 1, 2, 3 og 4. Nå har pukkellakssomrene overtatt. Det blir trolig en lengre føljetong, neppe så underholdende, men for mange like skremmende. Mest sannsynlig blir neste sesong 2023. Vi får håpe de nye 14 millionene til laksetrapper i Beiarelva og Vefsna hjelper riktig laks.
Toårssyklusen til pukkellaks gjør at man gjerne skiller mellom par- og oddetallsår. 2021 var et år da lakseinntrengeren fra øst tok seg opp i rimelig store tall i en rekke norske elver og ofte også lyktes med gytingen. Følgene var millioner av yngel i elvene, og denne har alt tatt seg ut i havet for å beite seg stor og returnere neste år.
Innovasjonen av stillehavslaks langs norskekysten får samtidig en egen tvist i året etter den russiske invasjonen i Ukraina. Faktisk hører ambisjoner hos broderfolket med i bildet i flere deler av historien om pukkellaksen og vårt forhold til den. Etter de store nordiske krigene ønsket Peter den store å kartlegge de østlige områdene av Russland og om mulig finne en landvei til Amerika for å ekspandere. Danske Vitus Bering la i vei i 1728, men fant bare stredet som siden fikk hans navn. Berings ekspedisjoner bidro samtidig til å «åpne» Kamtsjatka — halvøya som har gitt navn til kamtsjatkakrabben, denne langbeinte krabaten sovjetrusserne siden flyttet den andre veien.
Dør etter gyting
På Berings andre ekspedisjon hadde han med seg naturforskeren Georg Wilhelm Steller. Denne gangen fikk man kartlagt sibirkysten og nådde Alaska, men ekspedisjonen ble også rammet av skjørbuk. Etter et skipbrudd i 1741 — på en øy som også har fått Berings navn — døde Bering og store deler av mannskapet. Steller døde to år senere i Sibir, men hans nedtegnelser og skildringer av ulike arter overlevde. Disse omfattet et knippe fisker som i dag går under betegnelsen stillehavslaks. De har en god del fellestrekk med vår atlanterhavslaks, men skiller seg ikke minst fra denne ved at all laks dør etter endt gyting. Det er en annen slekt med andre arter. Evolusjonen har brukt noen millioner år på å skille dem.