Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Aktuelt

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Aktuelt

Lukk

Årlige oversikter

Stilling ledig

Kommentar

Kommentar

Sundnes kommentar

Kommentar

Kommentar

Kommentar

Brev fra leserne

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Minneord

Årlige oversikter

Kalender

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Kalender

Årlige oversikter

Årlige oversikter

Bok på kroken

Aktuelt

Aktuelt

Guldens Lupe

Fisk og Forskning

Aktuelt

Minneord

Aktuelt

Aktuelt

Aktuelt
Fisk og Forskning

Ser verdien av pukkellaks

Høsting er noe ganske annet enn utryddelse.

I møte med en stim av pukkellaks oppleves ikke ordet invasjon så fjernt. Den hører jo opprinnelig hjemme i et annet havsystem og er den minste stillehavslaksen. Navnet er etter pukkelen hannen får når den nærmer seg gyting. På det stadiet er den i manges øyne uspiselig, og det blir jo ikke bedre når laksen dør i store antall i elvene. Men før det kommer så langt, er den utmerket å spise. Blir det også noe for kystflåten å ta tak i? FHF er engasjert i spørsmålet.
Publisert: 16. juni 2025

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist

Vi er inne i en tid da naturen rundt oss virkelig lever. Vekster vokser, blomster blomstrer og elvene fylles med fisk som har sin egen runddans. Så kan det også bli for mye av det gode, eller det dukker opp arter på feil sted.

I hagene er det klassiske eksemplet ugress. Og så har vi ulike introduserte arter både på landjorda og i sjø: lupiner, syriner, stillehavsøsters, amerikansk hummer, kongekrabbe, pukkellaks.

Forvillelsen trenger ikke stå i veien for at de ubudne gjestene har kvaliteter. Lupiner er pene. Skvallerkål går i stuing. Løvetann blir vin og stillehavsøsters finner vei til restaurantene. Kongekrabbe har blitt en hel næring, og pukkellaks kan være en riktig så god fisk. Det er på mange måter meningsløst å ikke utnytte disse ressursene.

Høsting er imidlertid noe ganske annet enn utryddelse. Skal man bli kvitt noe for alvor, må man gå til krig mot naturen. Det går ikke alltid pent for seg, og gjør ofte at man blir stram i blikket så lenge det varer eller til man gir opp.

Introduserte arter — og godbiter — som kongekrabbe og pukkellaks har vist seg å være store dilemmaer. Satt på spissen: Er det pest eller ressurs?

Som kongekrabben ble pukkellaksen satt ut som ressurs, men på norsk side har den vært dobbelt problematisk. I tillegg til den iboende spenningen mellom å utrydde og utnytte, mister fiskekjøttet kvaliteten et stykke opp i elva.

Fisk i ulike faser har blitt dumpet, også på grunn av dårlige systemer for å ta vare på den. Hvem bør så forvalte den? 

Fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet forvalter i utgangspunktet alt fiske i sjø, og har lange tradisjoner med slik forvaltning. Anadrome arter både i elv og sjø faller imidlertid inn under Miljødepartementet/ Miljødirektoratet. Å nedkjempe en anadrom fisk er imidlertid en uvant øvelse.

Å kombinere dette med å ta vare på og få solgt fisken, gjør det ikke lettere. Og etableres det notfiske i sjø, risikerer man bifangst av marine arter som kysttorsk. Her vil det kreves balansegang og evne til å trekke inn ulike kompetansemiljøer og lovverdener.  

«Skal pukkellaksen utnyttes som ressurs, må miljødirektoratet og fiskeridirektoratet sette seg rundt samme bord og bli enige om en felles forvaltning», er svaret til Rita Naustvik i FHF.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
Sundnes kommentar

En stemme for havet

Alle liker David, men det blir fort til at man demper jubelen...
Månedens intervju

BJØRG HELEN NØSTVOLD

Jeg har mistet håpet om at noen vil foreta de endringene som...
Tilbake til forsiden
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå