Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Aktuelt

Tilbake til forsiden

Innhold nr. Aktuelt

Årlige oversikter
Stilling ledig
Kommentar
Kommentar
Sundnes kommentar
Kommentar
Kommentar
Kommentar
Brev fra leserne
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Minneord
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Kalender
Årlige oversikter
Årlige oversikter
Bok på kroken
Aktuelt
Aktuelt
Guldens Lupe
Fisk og Forskning
Aktuelt
Minneord
Aktuelt
Aktuelt
Aktuelt

– Det er mye kraft i å gå all in

—  Vi bygde laget slik vi bygger i Eide; raskt, målrettet og med hjertet først.  Vi snakket med Sondre Eide etter målgang i USA. 

Fra venstre Felipe Molina, lagkaptein Sondre Eide, Martin Tveitenes og Leif Christian Tallaksen. (Foto: Andreas Ohrn)
Publisert: 26. juni 2025

Skrevet av:

Therese Tande

Daglig leder / journalist

EIDE MENTAL SALMON med Sondre Eide, Martin Tveitnes, Leif Christian Tallaksen og Felipe Molina, samt 13 i støtteapparatet, kjempet helt i toppskiktet i The Race Across America (RAAM) – en av verdens tøffeste sykkelkonkurranser. De lå lenge an til å ta førsteplassen i kategorien «4-person age 18-49».

Det skulle en tornado i Kansas til for å bremse den norske gjengen, som til slutt syklet de 4937,86 kilometerne fra Oceanside i California til Atlantic City i New Jersey på imponerende 6 dager, 14 timer og 33 minutter. Det sikret en andreplass i kategorien, rett bak teamet i EcoNew Brasil Team.

Vi møtte Sondre Eide på turen hjem til Eikelandsosen via Island. Han er tredje generasjon eier og driver i det som i dag utgjør Eide Family AS, med røtter tilbake til 1970. Foruten Eide Fjordbruk (matfisk) og Eide Smolt AS har man de siste par-tre årene utviklet nye satsinger som visningsanlegget og kunstinstallasjonen The Salmon Eye med Michelin-restauranten Iris i Hardangerfjorden, nytt salgsselskap Eide Seafood AS, flåte i Eide Båt AS, lakseslakteriet Eide Brandasund AS, for ikke å glemme Watermoon, et state of the art lukket, nedsenkbart matfiskanlegg i sjø. Etter planen skal Eide ha fire nye Watermoon-anlegg i drift innen året er omme.

— Skulle tro du har nok å holde på med hjemme. Hvorfor reise helt til USA for å delta i et sykkelritt?

— Fordi RAAM ikke bare er et sykkelritt. Det er en ekspedisjon og en av verdens råeste kamper mot seg selv. 5000 km tvers over USA, uten etapper og nesten uten hvile. Akkurat som livet, det stopper ikke. Du må holde trøkket oppe selv når det brenner i beina og koker i hodet. Da gir det mening å bruke det til å sette søkelys på mental helse. Vi tenker bedre når det svir litt, forteller Sondre Eide på fusa-mål.

—  Vi bygde laget slik vi bygger i Eide; raskt, målrettet og med hjertet først. De fleste lagene hadde ett til to år med forberedelser, følgebiler og vindtunnelutstyr. Vi hadde tre uker, en idé og fire folk med vilje. Det som manglet i tid, tok vi igjen i gjennomføringsevne og et fantastisk støtteapparat med tidenes læringskurve og gode humør! Vi gikk fra null til USA på rekordtid, og kom i mål som et bedre lag. Det var bare godt humør og god stemning.

— Dette var jævlig gøy. Nydelig lidelse. Ein type galskap ein berre vil ha meir av. Me har ikkje trent ferdig! sier lagkaptein Sondre Eide (t.v) og Leif Christian Tallaksen (Foto: Selfie)

— Kan du kort ta oss gjennom de seks dagene? Hvor gikk ruten? Noen hendelser på veien som er verdt å skrive hjem om?

— Starten var varm, 45 grader i ørkenen i California. Så Arizona og Utah, før vi klatret opp i Rocky Mountains i Colorado, som var vakkert og brutalt. Deretter ned i Kansas, som var et stormkok av vind og kaos. Missouri lukta som en motorvei full av roadkill, skilpadder og slanger i hele staten. Bedre i Illinois og Indiana. Så kom Ohio, magisk om natta, med ildfluer som lyste opp prærien. Videre inn i West Virginia, Maryland og Pennsylvania, med Appalachane som siste test, en berg og dalbane for bein, men gøye nedoverbakker. 

RAAM går tvers over USA, ca. 5000 km fra vest- til østkysten. Konkurransen går uten etappestopp (i motsetning til Tour de France) og krever ekstrem fysisk og mental utholdenhet. (Foto: Andreas Ohrn)

— Noen erfaringer som kan overføres til hverdagen som oppdretter?

— Absolutt. Vi undervurderer ofte hva som er mulig på kort tid. Mange prosjekt får altfor god tid og dermed altfor lite trykk. RAAM minner oss på hvor mye kraft det ligger i å gå all inn, som et lag, mot ett mål. Vi må bli flinkere til å si: «Dette løyse me denne veka.» Og så bare kjøre på og gjennomføre! 

På spørsmål om det frister med gjentakelse, er Sondre Eide raskt til å svare “Ja! Dette var jævlig gøy. Nydelig lidelse. Ein type galskap ein berre vil ha meir av. Me har ikkje trent ferdig!”.

Så legger han til;

—“Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right.” Det stemmer for det meste i livet og i arbeidslivet. I Eide bygger vi ikke bare oppdrett, vi bygger tro, lagånd og gjennomføringsevne. Skal vi gjøre havet til verdens beste matfat, må vi tenke som RAAM; langt, hardt, smart og aldri gi oss!

Terskelen var å komme seg over et helt kontinent. Laget startet lørdag 14. juni og kom i mål natt til lørsag 21. juni, etter å ha syklet 24/7 bortsett fra en tornadokveld. Hver enkelt syklet 12–14 timer daglig, i intervallpar, med snitt over 31 km/t. “Ingen skada, tvert imot, me vart betre og betre undervegs. Me køyrde oss i form, og fekk eit resultat me kan vere ok fornøyd med”, sier Sondre Eide.

Du kan se Eide Mental Salmons reise gjennom USA via RAAM : Eide – RAAM 2025 individual history by trackleaders.com eller på Eide Mental Salmons egen prosjektside her: Mentalsalmon.com

Fakta

Dette er Eide Mental Salmon

Eide Mental Salmon er Sondre Eide (lagkaptein), 36 år, vinner av Styrkeprøven Trondheim-Oslo 2024, Leif Christian Tallaksen, 26 år, erfaren syklist, mental trener og coach, vinner av Styrkeprøven Trondheim-Oslo 2024, Martin Tveitnes (46 år), tidligere elitesyklist, ansatt i Watermoon og Felipe Molina (45 år), syklist med internasjonal erfaring og ansatt i Seaborn.

Teamet syklet for støtte til Mental Helse Norge, som var samarbeidspartner for prosjektet. Eide, Seaborn, Clarify og Watermoon var sponsorer. Vi spurte Sondre Eide hva som ligger bak navnet “Eide Mental Salmon”.

— Den stille pandemien mental helse trenger oppmerksomhet. Og fordi vi i sjømatnæringen vet at det som skjer under overflaten betyr mest. Navnet er både med alvor og glimt i øyet. Vi er stolte lakseambassadører som vil bruke plattformen vår til å løfte et viktig tema. Alle har et hode. Alle har et ansvar.

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
Duellen

Test dine sjømatkunnskaper!

Se hvem som stakk av med seieren og test dine sjømatkunnskaper!
På tampen fra Provence

Havrommet

Det verste av alt er at mange politikere tror at det alltid...
Tilbake til forsiden
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå