2020 — det vanskelige corona-året!
Som alltid ved et nytt år ser vi nærmere på det året som nettopp er blitt historie.
2020 ble ikke år’reit. Det ble et svært vanskelig år for mange. Om hundre år vil fjoråret forhåpentligvis fortsatt bli husket for corona-pandemien. «Forhåpentligvis» fordi noe lignende aldri vil skje igjen. Coronapandemien har også rammet næringslivet hardt. Men det er store variasjoner. Luftfart og reiseliv er blant de bransjene som har slitt mest med omsetningssvikt og permisjoner.
Dagligvarehandelen er kanskje den sektoren som har kommet best fra det, særlig på Østlandet etter at «Harryhandelen» tok slutt. Sjømatnæringen er også en av de sektorene som alt i alt har kommet greit fra det. Førstehåndsverdien ble rekordhøy i løpende kroner og passerte 22,4 milliarder. Også i faste kroner var det «all time high». Eksportverdien landet på 105,7 milliarder, historiens nest høyeste. Samtlige av våre fire største markeder økte importen av sjømat fra Norge i 2020 både i verdi og kvantum. Tar vi også med salget i Norge passerte vi 110 milliarder med god margin. Som vanlig ligger mye av forklaringen i norsk lakseoppdrett. I fjor utgjorde eksportverdien av laks ganske nøyaktig 70 milliarder kroner, dvs. 66,2 prosent av totalen.
Som for næringslivet totalt, var det store variasjoner også i sjømatnæringen. Lakseprisene stupte i andre halvår, og var tidvis mer enn 30 kroner lavere per kilo enn i 2019. I ukene før jul var det ikke mange oppdrettere som tjente penger — en skremmende og ukjent opplevelse for mange av aktørene. De som i fjor kjøpte MTB for nesten 200 millioner kroner per standard matfisktillatelse fikk virkelig merke hvor fort det kan snu fra himmel til helvete. Men for all del; summa summarum gikk norsk oppdrettsnæring i 2020 så det suste. Selv om marginene per kilo ble redusert med 35-40 prosent, satt bransjen igjen med et resultat før skatt på 11-12 milliarder kroner.
Så noterte vi kun 14 konkurser i fiskeri- og havbruksnæringen i året som gikk, seks færre enn i 2019. Lysten til å etablere nye selskaper var fortsatt sterk. I alt noterte vi 95 nyetableringer. Men nå kan vi selvsagt ikke bruke antall nye selskaper som et mål på interessen for å drive med fisk og havbruk. Både fiske og oppdrett er jo strengt adgangsregulert, og terskelen for å starte fiskeproduksjon blir stadig høyere.