DET STÅR ALLTID EN KVINNE BAK!
Det er i alle fall det de sier. Om dette også stemmer for tilblivelsen av Mowi, er imidlertid litt mer tvilsomt. Helt fra start dreier historien seg om en entusiastisk pioner og fiskeelsker, så om et mannlig trekløver, deretter om Norges største industrikonsern og så om en ung, dynamisk og ekstremt markedsrettet bergenser.
Etter den litt kryptiske innledningen; i oktober er det 52 år siden AS Mowi ble stiftet, og den første sprellende Mowi-laksen svømte rundt i en poll. Den hadde opphav fra en stryking i oktober 1966 ved Tveitevågen på Askøy. Stamlaksene var fanget ved Årøy i Sogn, i Mauranger i Hardanger og i Vossovassdraget.
Bak forsøkene i Tveitevågen sto en syltetøyprodusent, en regnskapsfører og en markedsstrateg, nemlig Johan Lærum, Haakon Baardsen og Johan Ernst Mowinckel. I 1945 hadde de dannet selskapet Johan Lærum & Co AS og 10 år senere hadde de ca. 90 prosent av all marmeladeproduksjon i Norge gjennom merkeproduktet «Mor Monsen» — en «kvinne» som bare hadde fedre, også Audun Hetland som tegnet den velkjente etiketten. På en måte kan vi altså si at det sto en kvinne bak.
I tillegg produserte de eddik, og på midten av femtitallet begynte Johan Lærum å utvikle frysetørkede produkter. Produksjonen av nødproviant og stridsrasjoner ble også en suksess. Dessuten var Johan Lærum opptatt av fisk. På begynnelsen av femtitallet gjorde han spede forsøk med oppdrett av regnbueørret i jorddammer på land. Det skjedde ikke uten problemer. Mye av fisken fikk dam- og myrsmak, og forsøkene var ingen suksess. Så kom Lærum i kontakt med brødrene Vik på Sykkylven, og begynte å kjøpe settefisken derfra. Han fikk også tips om å sette fisken i sjøvann. Der vokste den godt og smaken ble bedre. Men kvaliteten var fortsatt for dårlig.
I 1965 valgte Lærum å satse på laks. Oppdrettsvirksomheten, som han hittil hadde drevet i privat regi og nærmest på hobbybasis, ble nå en del av forretningsvirksomheten til Johan Lærum & Co. Dermed kom også Johan Ernst Mowinckel mer på banen. Han hadde jo aksjemajoriteten i selskapet. Planene om å satse på lakseoppdrett fikk mer form, men egnet seg dårlig som en del av «Mor Monsen»-konseptet. I 1968 ble det besluttet å jakte på støttespillere. Både Mowinckel og Lærum var ivrige laksefiskere, og ofte på tur med en av direktørene i Norsk Hydro. Her kom den første forespørselen. Kunne Hydro tenke seg å bli med på et lakseeventyr? Svaret var et tvilende ja fra industrimiljøet i Bygdøy Allé 2 i Oslo. Under et styremøte i Paris 23. september 1969 ble det likevel besluttet at Hydro skulle delta med to millioner kroner. Det hører med til historien at en av Hydros styremedlemmer var fra Frankrike, og hadde stor tro på fiskeoppdrett. Kanskje ble hans entusiasme tunga på vektskålen. Hydro skulle også bidra med driftsplaner og sin lange erfaring fra industriell tenkning. 9. oktober 1969 ble AS Mowi stiftet i Bygdøy Allé 2. Selskapet var fifty-fifty eid av Hydro og Johan Lærum & Co.