Torskenæringsklyngen Cod Cluster har to tykke historiske røtter i Lofoten/Vesterålen og Båtsfjord, men medlemmer fra hele Norge: torskeverdikjeden, utstyrsleverandører og FoU. Målet er å få mer verdi ut av hver enkelt torskefisk og skape flere helårlige arbeidsplasser. Ta vare på torsken, ta vare på kysten.
Etter en stødig Widerøe-landing på Stokmarknes Lufthavn, Skagen, får vi sitte på med Maiken Johnsen til Myre. Det er naturlig av flere årsaker. I og med at klyngeleder Johnsen bor i Bodø og også har hverdagskontoret der, er det for så vidt ikke helt opplagt at hun står klar med egen bil i Vesterålen. Men samme Maiken er født og oppvokst på Myre, kjenner svingene og kan navnene på signaturfjelltoppene som dukker opp underveis. Næringsklyngen er altså Cod Cluster, som har et av sine to geografiske tyngdepunkter i Lofoten/Vesterålen og da ikke minst den viktige hvitfiskhavna i den andre enden av Langøya. Maiken Johnsen har ledet Cod Cluster fra starten, og før vi er ute på Langøyveien, er hun i gang med å forklare hvorfor en slik torskenæringsklynge er en av verdens nødvendigheter. En av grunnene er økt bearbeiding.
— Vi har eksportert 20.000 industriarbeidsplasser bare til EU i form av norsk ubearbeidet fisk. Om vi kan skape flere helårlige arbeidsplasser, øker vi verdiskapingen og bygger samfunnet, sier Johnsen og går videre til neste fanesak: restråstoff.
— I kystflåten tas fisken rund på land, og vi får tatt vare på det meste av rest-råstoffet. Men vi har fremdeles en vei å gå med tanke på håndteringen og hva råstoffet blir brukt til. I den havgående flåten er det enda mye mer å hente. Det er langt igjen før vi kan si vi har ivaretatt fisken godt nok. Ellers kommer jo torskeoppdrett for full fart, og restråstoff derfra gir mange spennende muligheter, sier lederen i klyngen, som også har torskeoppdrett som et av arbeidsområdene. Og levendelagring. Og til slutt marked.
— Om vi lykkes med alle tiltakene våre, får vi masse mer fisk som skal ut i verden. Da må vi både finne nye markeder og utvikle de eksisterende, sier klyngelederen og dagens sjåfør.
To klynger ble én
Vi kunne ha svingt til venstre rett etter Skagen, mot Melbu og teknologibedriften Melbu Systems, som er medlem. Nå nærmer vi oss Sortland og passerer mangslungne Vesteraalens, et minst like dedikert klyngemedlem. Når vi etter hvert gir oss i kast med Frøskelandsfjellet, får klyngeleder og Tesla-kjører Johnsen telefon fra Båtsfjord, som utgjør det andre klyngetyngdepunktet. Morten Albertsen i den andre enden er havnesjef der og styremedlem i Cod Cluster. Slik sett kunne vi også dratt til Vardø eller Grimstad, vi snakker tross alt om en nasjonal klynge. Men Myre i Øksnes har både viktige medlemmer, er klyngeforeningens formelle adresse og hovedsete, og det er følgelig et opplagt valg å bile nordover på Norges tredje største øy. Der finner vi også halvparten av Cod Clusters historie. Mye, men ikke alt, begynner i 2015.