Coronapandemien slapp på ingen måte taket. Det var krig i Europa, økonomiske nedgangstider i mange land, sterk prisstigning og tegn til økende proteksjonisme. Men alt prellet av. 2022 ble tidenes beste år i norsk sjømatnæring. Prisene gikk rett til himmels og pengene fosset inn. Mange regnet nok med at etterspørselen etter fisk og sjømat ville øke etter hvert som HORECA-markedet tok seg opp etter den verste pandemitiden, men at effekten skulle bli så sterk hadde nok ingen drømt om.
Rett nok gikk produksjonen av laks noe ned — for første gang siden 2016, og landingene av villfisk var også noen tusen tonn lavere i 2022 enn året før. Men produksjonsverdien av oppdrettsfisken økte fra 80 til 110 milliarder kroner og førstehåndsverdien av villfisken fra under 24 til godt over 28 milliarder. Og eksportverdien knuste alle tidligere rekorder. Det ble satt eksportrekord i samtlige 12 måneder, og da nyttårsrakettene gikk til værs hadde vi sendt fisk og sjømat ut av landet for over 151 milliarder kroner — opp over 30 milliarder fra året før. Det var flere enn redaktøren i Norsk Fiskerinæring som måtte gni seg i øynene.