Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Norske lakseslakterier

Hempels kommentar

Sandøys kommentar

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Hempels kommentar

Forbruket stagnerer!

Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser.

Konsumet av fisk i verden har økt jevnt og trutt i mange tiår. De aller seneste rapportene tyder imidlertid på at veksten har stagnert, ja at forbruket endog synker litt. Det er mange mulige forklaringer. Sterk prisøkning er en av dem.

Skrevet av:

Erik HEMPEL

Publisert: 26. november 2024

Kommentar av: Erik Hempel

FAO la nylig frem rapporten «The State of World Fisheries and Aquaculture 2024» — populært kalt SOFIA, som viser at verden konsumerer stadig mer sjømat. I første rekke henger dette sammen med at den globale produksjonen fra fangst og oppdrett øker. Gjennomsnittlig konsum i verden har økt fra 9,1 kilo per person i 1961 til 20,7 kilo per person i 2022. Det fremgår av figur 1. Men nå er det i ferd med å snu.

Konsumet har også endret seg med hensyn til hva folk spiser. I 1961 utgjorde fisk 86 prosent av totalen og skalldyr 14. I 2021 hadde dette endret seg. 74 prosent var fisk og 26 prosent skalldyr. Forbruket av ferskvannsfisk har økt betydelig, mens forbruket av pelagisk fisk og bunnfisk har gått ned. Konsumet av skalldyr har gått opp, likeså forbruket av skjell. Konsumet av blekksprut og akkar har derimot gått tilbake. Nå viser det seg at det totale konsumet av sjømat kanskje ikke øker lenger. Nye rapporter som er lagt frem etter Covid-pandemien tyder i hvert fall på det. 

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder

Samarbeid og dialog er også viktig, men om det medfører at man går tilbake til start for å få med seg alle, og aktørene trekker i ulike retninger, risikerer vi nettopp det Bellona advarte mot: sneglegang i stedet for fremdrift.

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå