Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2024

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

Frode Blakstad

INGES hjørne

Robert Eriksson, Sjømatbedriftene

Månedens intervju

Norske lakseslakterier

Hempels kommentar

Sandøys kommentar

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

På tampen fra Provence

Naturens supermat

Dette er folkeopplysning, som mange kjenner til fra før, men som må gjentas ofte. 

Publisert: 26. november 2024

På tampen fra Provence er skrevet av en sentral “insider” i norsk sjømatnæring som foretrekker å holde sin identitet skjult.

Artikkelserien har til hensikt å gi et skarpt skråblikk på sjømatnæringen.

Julen nærmer seg med stormskritt, og jeg gleder meg til å få min årlige kasse med sjømat fra annerledeslandet. Ja, jeg spiser også mye sjømat som jeg kjøper lokalt. Men hvordan står det egentlig til der hjemme?  

Sjømat er ikke bare en del av kulturen og tradisjonen i annerledeslandet, men også en kilde til næring som kroppen virkelig trenger. Norge har en unik tilgang på fersk og sunn sjømat. Men hvorfor er det så viktig å inkludere sjømat i kostholdet? Og hvorfor er ikke næringen i Norge mer på offensiven når man markedsfører sjømaten på hjemmemarkedet? Det kan man virkelig lure på, og jeg har gjort noen undersøkelser om denne supermaten fra naturen.

Det jeg fant bør alle kjenne til, slik at de kan øke forbruket av sjømat. Men det er altså ikke tilfellet i annerledeslandet; der går sjømatforbruket ned år for år. Det jeg nå skriver er folkeopplysning, som mange kjenner til fra før, men som må gjentas ofte. 

Sjømat er en rik kilde til protein av høy kvalitet, omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler. Spesielt omega-3 i fet fisk som laks, makrell og sild er avgjørende for hjernefunksjonen, synet og hjertets helse. Studier har vist at regelmessig inntak av omega-3 kan redusere risikoen for hjertesykdom, senke blodtrykket og dempe betennelser i kroppen. 

I tillegg inneholder sjømat viktige stoffer som D-vitaminer, som er avgjørende for sterke bein og et godt immunsystem. Innholdet av B12 er nødvendig for blodceller og nervesystemet. Mineraler som jod, selen og sink bidrar videre til kroppens normale funksjoner, fra hormonproduksjon til stoffskiftet. 

Regelmessig inntak av sjømat har vist seg å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Omega-3 fettsyrene bidrar til å senke nivået av ulike fettstoffer i blodet og holder blodårene elastiske og sunne. Fiskeoljer spiller en viktig rolle i utviklingen av hjernen, spesielt hos barn og gravide. Hos eldre kan omega-3 bidra til å redusere risikoen for demens og opprettholde kognitive funksjoner. D-vitamin, som vi naturlig får fra fisk, bidrar til et sterkt immunsystem og beskytter oss mot sykdommer, spesielt i mørke vintermåneder. For barn er fisk særlig viktig for vekst og utvikling. Proteinet gir byggesteiner til kroppen, mens de essensielle fettsyrene bidrar til utviklingen av hjernen og synet.

Mange tenker kanskje at det er krevende å spise mer fisk, men det finnes enkle løsninger. Prøv fisk som pålegg, f.eks. makrell i tomat og røkt laks. Bytt ut en eller to kjøttmåltider i uken med fiskeretter som torsk, ørret eller sei. Lag enkle middager som fiskesuppe, fiskekaker eller ovnsbakt fisk med grønnsaker, og husk at også skalldyr som reker og blåskjell er sunne og velsmakende alternativer.

Å spise sjømat handler ikke bare om helse, men også om bærekraft. Norsk fiskeri- og oppdrettsnæring jobber stadig for å sikre bærekraftig fangst og produksjon, slik at fremtidige generasjoner også kan nyte godt av havets ressurser. Med bakgrunn i denne kunnskapen er det en gåte for meg at man ikke klarer å markedsføre sjømaten bedre i annerledeslandet. Internasjonalt går jo handelen med sjømat bra, i annerledeslandet er sjømatforbruket nærmest en katastrofe. Slik kan vi ikke ha det!

Norges sjømatråd jobber for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder. Men rådet ser ut for å ha glemt sitt eget hjemmemarked. Bare små ressurser går til å markedsføre sjømat i Norge. Dette må det gjøres noe med, og man har uten tvil et godt utgangspunkt. Det er jo nesten ingen andre matvarer som kan vise til en lignende helsegevinst.

Sjømat er en gave fra havet. Den gir god smak og bedre helse. Enten man velger å nyte en tallerken med laks, torsk eller skalldyr, tilfører man kroppen de næringsstoffene den trenger for å fungere optimalt. Gjør sjømat til en naturlig del av kostholdet. Da vil kroppen takke deg! 

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.

Kampen om råstoffet føles ikke rettferdig når naboen nesten uansett kan tilby en krone eller mer for fisken med penger hentet fra grunnrente på fiskeri eller oppdrett.

Leder
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå